Címlap Közélet Békés volt idén az ünnep
Békés volt idén az ünnep PDF Nyomtatás E-mail
Írta: FH/FeketeL   
2009. október 24. szombat, 08:41
Idén békés volt az október 23-i ünnep, a korábbi évekhez képest kisebb volt rendőri készültség a fővárosban, kevesebb kordont állítottak fel az egyes helyszíneken. Az országban összesen majdnem 500 rendezvény volt pénteken, ebből estig csak Székesfehérváron volt kisebb incidens. Budapesten este kilenc óráig 7 embert állítottak elő a rendőrök, nagy részüket nem is a rendezvények helyszínéről. Büntetőeljárást indítottak viszont azért, mert a Jobbik fővárosi rendezvényén egyenruhás gárdisták voltak, akik a rendőrség szerint tevékenyen részt vettek a rendezvény belső biztosításában.

Az állami rendezvények minimális érdeklődés mellett zajlottak, reggel a fővárosi Vértanúk terén a koszorúzásnál volt néhány tüntető, akik bekiabálásokkal próbálták megzavarni az eseményt. A pártok ezúttal is külön ünnepeltek, és nagyrészt nem Budapesten. A Fidesz a XXII. kerületben ünnepelt, ott körülbelül 3000 résztvevő volt.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom a terrorizmussal gyanúsított Budaházy György és társai mellett állt ki, mert szerintük ők politikai foglyok. A nemzeti érzelmű radikális csoport az Erzsébet híd pesti hídfőjénél tartott demonstrációja után a résztvevők a Jobbik Deák téri ünnepi nagygyűlésére vonultak. A jobbik rendezvényén több ezer ember vett részt, de incidens nem történt. A Jobbik megemlékezésével egyidőben a Civil Összefogás Fórum a Hősök terén demonstrált és emlékezett a forradalomra, néhány száz emberrel.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság büntetőeljárást indított, mert a Jobbik rendezvényén a feloszlatott Magyar Gárda egyenruhásai vettek részt, akik ráadásul tevékenyen dolgoztak a nagygyűlés belső biztosításában. Többen közülük "Magyar Gárda Biztonsági Szolgálat" feliratú karszalagot viseltek, és konkrét személyek irányítása mellett dolgoztak. Azt is vizsgálják, hogy vezetőik részt vettek-e a betiltott szervezet tevékenységének szervezésében. A vezetők ellen egyesülési joggal visszaélés, a többiek ellen feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való részvétel lehet a gyanú.

Az utolsó tüntetés Budapesten, az Alkotmány utcában, este 6 órakor kezdődött, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 szervezésében, néhány százan vettek részt. A Parlamentet körülkordonozták, de estig nem történt incidens ott sem.

Budapesten egyébként összesen 7 embert állítottak elő este kilenc óráig, többségüket nem is a rendezvények helyszínéről. Két ember nem tudta igazolni magát, kettőnél "közbiztonságra különösen veszélyes tárgy", egy másiknál petárdák voltak, egyet pedig garázdaság miatt vittek be. Egy embert - úgy tudni, hogy egy nőt - hivatalos személy elleni erőszak miatt állítottak elő az Alkotmány utcai esti demonstráció közeléből, a Báthori utcából, de részleteket nem közölt a rendőrség.

Országszerte egyébként 492 rendezvényt jelentettek be péntekre, de csak Székesfehérváron volt kisebb lökdösődés, amikor a Jobbik ottani rendezvényén a rendőrök igazoltatták az ott megjelent gárdistákat. Előző nap egyébként egy debreceni, szintén az ünnephez kapcsolódó rendezvényen indult eljárás egyenruhás gárdisták miatt.
 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld