Címlap Glóbusz Legyünk napfényesebb ország?
Legyünk napfényesebb ország? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Fogl Balázs   
2009. október 23. péntek, 20:40
Időzónák mizériája és az óraátállítás

Legyen-e óraátállítás, esetleg váltsunk időzónát, vagy mindkettő, vagy egyik sem? A kérdés, amely a szakembereket is komolyan megosztja, minden március és október végén újra és újra felmerül.

A téli időre átállva egy órával többet alszunk, viszont a rövidebb nappalok miatt romlik a hangulatunk. Tavasszal veszítünk egy óra alvást, ugyanakkor, jobb kedvünk lesz. Nézzük az energia szempontjából: télen az óraátállításnak köszönhetően a nap korábban kel fel, ezzel a lakásunk megvilágítására szánt energiát csökkentjük néhány (!!) napig. Az Egyesült Államokban készített tanulmányok mutatói elvileg egyértelműsítik az óraátállítás szükségességét: az adott téli napon megtakarított energia mennyisége 3400 Watt / óra. Tavasszal illetve nyáron az energia-megtakarítás helyett inkább a gazdasági szerepet emelik ki: hosszú nyári esték, turisták a szórakoztatóhelyek kerthelyiségeiben, több bevétel; a szabadban hosszabb időt töltünk sportolással, ezért többet költünk (?) sportfelszerelésekre.
Azok közé sorolom magam, akiket a fent említett érvek bizony kevésbé győznek meg. Annál is inkább, mert az emberiség évszázadokon keresztül képes volt időzónák nélkül élni, mára viszont negyven is van belőlük. Egyes országok a bőség zavarában – az őket átszelő hosszúsági körök miatt – vál(t)ogathatnak az időzónák között, jó példa erre Portugália, amely hol az közép-európai időt választja, hol azt greenwichit, amit jelenleg is használ. Magyarország a kelet-európai zónához csatlakozhatna: erre hívott az utóbbi néhány hétben számos petíció az interneten, közösségi oldalakon terjedt a gondolat, hogy zónaváltás esetén még inkább növelhetnénk a napsütéses órák számát. Az ellenérvek oldala láthatóan hosszabb, hiszen mindenképp életmódváltozással is járna, ha ugyanannyi lenne az idő Budapesten, mint Bukarestben. Évekbe telne megszokni, hogy egy-egy nyugat-, vagy dél-európai utazásnál folyamatosan állítgatni kéne az óráinkat (bár az egyre népszerűbb bolgár tengerparton éppenséggel pont nem), később kezdődne egy Barcelona-Milan BL-meccs, és egy órával tovább kéne bosszankodni azon, ha egy fapados légitársaság hirtelen jött csődje miatt kint ragadunk Párizsban.

A mélyenszántó gondolatok közepette azonban ne felejtsük október 25-én hajnal háromkor (vagy inkább még előző este) hajnali kettőre állítani a vekkert, különben fagyoskodhatunk a buszra, vagy vonatra várva a hideg várótermekben. Azokat ugyanis, szintén gazdasági okokból, vajmi kevésbé fűtik – ezt a problémát azonban már nem az óraátállítás, vagy nem átállítás fogja megoldani.


 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld