Címlap Zöldhullám Sikerrel zárta kapuit az első CEP® Passzívház Expo
Sikerrel zárta kapuit az első CEP® Passzívház Expo PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Zsótér Gabriella   
2009. október 22. csütörtök, 13:27

Sikerrel zárta kapuit Magyarország – és a térség – első Passzívház kiállítása, melyet a REECO Hungary Kft. szakmai szövetségekkel együttműködve rendezett október 7-én és 8-án a budapesti EUCC kongresszusi központban.

33 kiállító mintegy 500 m2-en mutatta be az energiahatékony építés-felújítás és a passzívház-építés technológiájának legújabb vívmányait: fal- és tetőszigetelési rendszereket, hővisszanyerős szellőző berendezéseket és még sok más technikát, melyek következtében az épületek energiaigénye és fogyasztása minimálisra csökkenthető.

 

A dekorav kiállítást a két nap alatt összesen mintegy 800 fő – 90 százalékban szakmai látogató – tekintette meg és folytatott érdekes beszélgetéseket a kiállítókkal. A rendezvényt az első napon A Passzívház tervezés Kora című magas színvonalú nemzetközi konferencia kísérte mintegy  180 résztvevővel, míg a második napon az Energiahatékonyság az önkormányzatoknál című, elsősorban meglévő épületek energiahatékony felújításáról szóló előadássorozatot mintegy 80 szakember hallgatta meg.

A rendezvényt – mely egyben a Zöld Építészeti Napok első része is – Dr.Fegyverneki Sándor országos főépítész nyitotta meg, aki kiemelte, hogy a klímaváltozás és annak ismert hatásai már nem csak fenyegető veszély, hanem valóságos tény – már itt van, benne élünk, alkalmazkodnunk kell hozzá, és minden erőnkkel meg kell akadályozni a helyzet rosszabbodását. Ebben jelentős részt kapnak a meglévő és az újonnan készített épületek, melyek az ország energiafogyasztásának 40 százalékát jelenleg még igen pazarló módon használják el. A rendező REECO cég vezetője, Varga István a különböző szakmák, a politikai és közigazgatási döntéshozók, és a felhasználó lakosság alapvető szemléletváltozásának szükségszerűségére hívta fel a figyelmet, és utalt az energiahatékonyság és a megújuló energiák felhasználásának hazai akadályaira. Ezt emelte ki Kárpáti József is, az ÉVOSZ Építési Vállalkozók Országos Szövetsége) készház szekciójának elnöke is, aki ismertette az október 7-18. közötti Zöld Építészeti Napok rendezvénysorozat jelentőségét és programját. Ezen belül legjelentősebb az október 15-i Lakás- és Épületenergetikai Kerekasztal, melyen zártkörű,  meghívásos jelleggel az építészeti szakmák vezető képviselői és a politika- közigazgatás illetékesei megpróbálnak konszenzusra jutni az épületenergetika főbb stratégiai és gyakorlati kérdéseiben a 2020-ig terjedő időszakra vonatkozóan.

Mind az aktív, mind a passzív résztvevők – vagyis látogatók - véleményét összegezve elmondható, hogy az első hazai passzívház kiállítás jól sikerült, eredményes volt, és megteremtette ennek az igen speciális, a jövő szempontjából nagy jelentőségű szakmai témának megjelenítését, fórumát.

Varga István elmondta, hogy az elmúlt három évben a RENEXPO® megújuló energia kiállításokkal itthon és a térségben ismertté vált REECO-csoport – mely ugyancsak CEP® néven évek óta hagyományosan Stuttgartban rendezi az egyik legnagyobb nyugat-európai passzívház kiállítást – a jövőben minden ősszel megjelenik a budapesti CEP®-Passzívház-Expo-val, lehetővé téve e komoly fejlődés előtt álló témakör magyar és külföldi szakértőinek találkozását, eszmecseréjét, szakmai fejlődését – illetve az egyre nagyobb arányban érdeklődő hazai közönség, a felhasználó „új generáció” megfelelő tájékoztatását.

 

REECO Kft.

 

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld