Címlap Sport Berki nyakába ezüst vándorolt
Berki nyakába ezüst vándorolt PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Fogl Balázs   
2009. október 19. hétfő, 20:53
Minden idők legeredményesebb magyar tornásza Berki Krisztián, legalábbis Európa-bajnoki címeit tekintve. Lólengésben idén áprilisban állhatott negyedszer a dobogó legfelső fokán. Ezúttal a világbajnokságon csak a kínai Zhang Hong-Tao tudta maga mögé szorítani, így legjobb európaiként lett Krisztiánból világbajnoki ezüstérmes, 2007 után másodszor.

Berki másodikként jutott a selejtezőből a szerenkénti döntőkbe, ahol a bemelegítés után harmadikként mutathatta be gyakorlatát. Magabiztos volt, mint mindig: önbizalomtól és erőtől duzzadó gyakorlatában csak a legavatottabb bírák fedezhettek fel némi hibát – pontozásos sportágról lévén szó megszokhattuk, hogy a szubjektív ítészek mindig találnak valamit. A kínai Zhang jutott első helyen a döntőbe, amit meg is tartott, gyakorlata végül 0.875 ezreddel ért többet Krisztiánénál – hozzáértők szerint csak néhány tizednyi különbség volt, pontosabban lett volna a reális.
A férfiaknál további négy versenyzőnk volt még érdekelt a világbajnokságon. Közülük Hídvégi Vid összetettben 33.-ként fejezte be a küzdelmeket, minden szeren jó teljesítményt nyújtott, különösen lólengésben, ahol övé volt a 10. legjobb eredmény. Visszalépések nem voltak, így nem állhatott a szerhez a döntőben. Hetrovics Marcell a 42. helyen végzett szintén az egyéni összetettben, számára még messzebb volt a huszonnégyes döntő. Marján Péter és Kállai Zoltán egyaránt első felnőtt világversenyén indult, utóbbiról a Magyar Tornaszövetség főtitkára meg is jegyezte, hogy hibái még a rutintalanság számlájára írhatók. Három év múlva meglesz a rutin és a helyszín sem lesz már ismeretlen…
London olimpiai lázban ég: 2012-ben a brit főváros rendezi majd a nyári játékokat. Az idei tornász VB résztvevői már belekóstolhattak az O2 Aréna (más néven North Greenwich Arena) légkörébe, három év múlva ugyanott rendezik majd a tornaversenyeket. A Temze partján fekvő húszezer főnyi befogadóképességgel bíró „sündisznóépület” a város legnépszerűbb szórakoztató központja, tizenegy termes mozival, folyamatos pop- és rockkoncertekkel csábít. Ide térhet majd vissza Berki Krisztán 2012 nyarán, talán pályafutása záró akkordjaként.
„Jó volt a felkészülés, jók voltak a körülmények és jól sikerült a gyakorlat is. Láttam a kínai riválisom gyakorlatát, úgy éreztem, az enyém kicsit jobb volt, de nem panaszkodom. Amiért jöttem, a szinte hibátlanul bemutatott, erős gyakorlat, azt elértem, és ez most az ezüstéremhez volt elegendő.” – mondta Berki az MTI-nek.
Egy-egy ilyen nyilatkozat kicsit olyan, mint Csollány Szilveszter, gyűrűn olimpiai bajnok tornász egy-egy gondolata versenyei után. Ő Juri Chechi tűnt örök másodiknak, egészen Sydneyig, amikor is az olasz rivális sérülése miatt kénytelen volt lemondani a részvételt, így „Szilas” – persze nem épp ezért – bajnok lett…

 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld