Címlap Kultúra 61. könyvvásár Frankfurtban
61. könyvvásár Frankfurtban PDF Nyomtatás E-mail
Írta: www.168ora.hu   
2009. október 13. kedd, 10:36

Kína díszvendégségével kedden nyit a 61. Frankfurter Buchmesse. A megnyitón Angela Merkel kancellár is felszólal. A világ legnagyobb könyvvására először a szakma, majd a hét végén a nagyközönség számára is nyitva áll majd. Száz országból 3800 kiállító
és 3100 német könyves mutatkozik be.

 

 

A magyar szerzők közül Sándor Iván, Márton László, a magyar-svájci Oplatka András, valamint Lovas Ildikó mutatkozik be a német olvasóközönségnek. Dalos György moderálásával megemlékeznek a magyar irodalom és könyvkultúra 1999-es, azaz tíz éve tartott frankfurti díszvendégségének eredményeiről, tanulságairól. 

A digitalizálás kora átformálja a könyvről alkotott hagyományos képet, gyorsan terjed az „e-book”, a különböző digitális eszközökön olvasható elektronikus könyv, számos vállalkozás pénzért tesz hozzáférhetővé könyveket a neten. 

Kína évekig tartó tárgyalást követően kulturális nyitását akarja demonstrálni a részvétellel, háromszáznál több kiadó megjelenésével, de már egy hónappal a megnyitó előtt kiderült, hogy a demokratikus német szellemi élet nincs éppen összhangban a kínai kormányzat nézeteivel. A német Pen Klub eszmecserére hívta Frankfurtba a kínai irodalom reprezentáns képviselőit. Azok között ott voltak a Peking által hivatalosan delegáltak – valamint két jeles alkotó, akik ugyancsak elismert, sikeres írók, de a kínai viszonyok bírálata miatt nem örvendenek Peking kegyeinek. Peking hivatalosai azonban tiltakoztak, mondván, erről velük nem egyeztettek, a két hívatlan vendégnek ott nincs keresnivalója. Amikor azután azok mégis ott ültek, a hivatalos kínai delegáció kivonult a teremből. A történtek tükrében Frankfurtban jelzésnek tekintik, eljön-e Hszi Csin-ping, a Népköztársaság elnökhelyettese (és esetleges jövendő vezetője) a kiállításra, amint Peking korábban jelezte.

(forrás: 168Ora.hu) 

 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld