Címlap Glóbusz Samaranch: 100, Madrid: 2020!
Samaranch: 100, Madrid: 2020! PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Fogl Balázs   
2009. október 07. szerda, 19:58
Avagy a spanyolok nem adják fel
Eltelt már néhány nap a kihirdetés óta: volt idő ízlelgetni a hírt, miszerint 2016-ban Rio de Janeiro rendezheti a nyári olimpiát. Az amerikaiak felocsúdhattak az első sokkból: Chicago csúnyán elbukott a voksolás első fordulójában. A japánok sem gondoltak rá, hogy a már inkább huszonkettedik századi „hi-tech” olimpiájukra néhány év(tized)et még várniuk kell. Madrid újra pályázik: ha a körforgás (Európa-tengeren túl-Európa) megmarad, 2020-ban biztosan a spanyol fővárosé az olimpia – José Luis Rodríguez Zapatero kormányfő legalábbis így gondolja.

„A világ megértette, hogy eljött Brazília ideje” – mondta Luiz Inacio Lula da Silva államelnök. És ha már így van, hát Brazília bevállalja: 2014-ben labdarúgó VB, két évre rá olimpia. Barack Obama USA-elnök is kevés volt, hogy jelenlétével meggyőzze a NOB képviselőket: szülővárosánál jobb házigazdát keresve sem találhatnak a XXXI. Nyári Olimpiai Játékoknak. Mégis csak a gratuláció jutott a chicagóinak, ahogyan fogalmazott, „a brazil nép barátaiként üdvözöljük a nem várt fejlődést.” A brazil elnök szerint mindez a „szív és lélek” fejlődése, szemben a többi pályázó „ígéreteivel”. Lula da Silva meglepő kijelentéssel zárta örömkönnyekkel teli nyilatkozatát: „Ha itt helyben meghalok, ezért az eredményért már megérte élnem.” Ezzel több millió brazil nevében is beszélt: a szamba népe nem a Copacabana infrastruktúrája miatt pályázta meg a rendezést – a dél-amerikai ország a tenyerén fogja hordozni a világot, már csak ezért is a sport ünnepe lesz 2016 augusztusa. Az elnök szerint nem csak az ő országának, hanem „180 millió dél-amerikai fiatalnak hatalmas inspiráció” az, hogy az „Élj a szenvedélyednek” (gondolván a sportra) szlogen ért célba.

A braziloknak bejött, amiben bíztak, nevezetesen, hogy a NOB változás- és fejlődéspárti, új városoknak, de főképp új kontinenseknek kíván lehetőséget adni. Rio pedig a 2007-es Pánamerikai Játékok több mint sikeres megrendezésével bizonyította, hogy kész az újító szerepébe lépni. Az USA nyolc (négy nyári, négy téli), Japán három (egy nyári, két téli), Spanyolország pedig egy (nyári) olimpiát rendezhetett már. Arra pedig vajmi kevés volt a sansz, hogy egymás után három olimpia is az európai kontinensre kerüljön (2012: London, 2014: Szocsi). A korábbi NOB-elnök Juan Antonio Samaranch azért mindent megpróbált: „Tudják, nyolcvankilenc éves vagyok, és érzem, kevés van már számomra a földi létből. Ezért kérem Önöket, hogy a megtisztelő, egyben felelősségteljes jogot adják országomnak.” A kissé morbid kérés a rutinos NOB-képviselőket is meglepte, de lehet, hogy ez segített Madridnak, hogy „döntőzhessen” a brazil fővárossal. 2020-ban mindenesetre Samaranch száz évesen vehetne részt egy esetleges olimpiai megnyitón…

Addig azonban az olimpiai lobogót még felhúzzák a brit zászlók mellé a Pall Mall-on és a Whitehall-on, hogy aztán 2012 után négy évvel a Copacabana aranyszínű homokjába szúrhassák. Mi pedig már előre készülhetünk: hét év múlva késő esténként kell a tévé elé ülni, hiszen az ötórás időeltolódás miatt majdan éjféltáj örülhetünk a magyar aranyaknak. 
 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld