Címlap Kultúra Budapesten találkoznak a világ költői
Budapesten találkoznak a világ költői PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Magyar Nemzet Online   
2009. október 06. kedd, 19:29

A XXIX. Költők Világkongresszusának szeptember 27-e és október 1-je között Budapest ad otthont. A World Congress of Poets rendezési jogát még tavaly kapta meg hazánk, majd nem sokkal ezt követően a kongresszus elnöki posztját is egy magyar, Turczi István nyerte el. Eddig mintegy 100 külföldi költő regisztrált 25 országból, a kongresszus fővédnöke Hiller István kulturális és oktatási miniszter.

 

Az esemény nemzetközi rangját az adhatja, hogy a világszervezet tagjain és képviselőin kívül rangos európai költők és szervezetek jelenlétére is számítanak. Budapestre látogat például az Európai Költők Akadémiájának teljes vezérkara, itt lesz a Francia Költészeti Társaság elnöke, Vital Heurtebize, a Mongol Kulturális Akadémia elnöke, Mend-Ooyo, a Nobel-békedíjas Ernesto Kahan, vagy a Strugai Költészeti Estek igazgatója, Danilo Kocevski. 

A kongresszus egyik fő célja a kultúraközvetítés és a különböző kultúrák közötti párbeszéd elősegítése. Éppen ezért a kongresszushoz felolvasóestek is kapcsolódnak majd. A rendezvényeknek a következő helyszínek adnak otthont: a Cervantes Intézet, a Francia Intézet, a Holokauszt Emlékközpont, az ELTE Skandináv Tanszéke, a Mongol Nagykövetség és a Műcsarnok. Ennek szellemében rendezik meg szeptember 28-án a Vers, határok nélkül című estet a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Ezen kívül díjátadók, szakmai szimpóziumok, koncertek, költői versenyek színesítik a programot, valamint a 2010. évi Költők Világkongresszusának otthont adó japán város, Kiotó is bemutatkozik.

 

Forrás: www.magyarnemzet.hu 

 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld