Címlap Kultúra Október 1: a zene világnapja
Október 1: a zene világnapja PDF Nyomtatás E-mail
Írta: 168 óRA oNLINE   
2009. október 01. csütörtök, 15:11

Játssz Haydn Papát!

Ismert zenészekkel és amatőr előadókkal találkozhatnak azok, akik október 1-jén Budapest utcáin sétálnak. A Hungarofest Nonprofit Kft. KLASSZ Zenei Irodája ismét felhív mindenkit, hogy adjon rövid koncertet október elsején egy szokatlan, általa kiválasztott helyen: az utcán, egy boltban vagy épp a munkahelyén. 

 

 Jelentkezni bármilyen zenei produkcióval lehet, de idén különleges kategóriák is vannak: a crossover vagy Haydn jegyében tartott mini koncerteket külön díjazzák. Jelentkezés és részletek a www.azenevilagnapja.org oldalon találhatók. A nap idei alcíme „Hallgass át!” mellyel a különböző zenei stílusok közötti falak ledöntésére bíztatnak a szervezők. Az eseménysorozat nagykövete, Szalóki Ági és más ismert zenészek: többek közt Lajkó Félix, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, a Quimby, a PASO, a Kutya Vacsorája is feltűnnek majd Budapest egy-egy váratlan pontján, hogy a Zene Világnapjának üzenetét hirdessék, a nap végén pedig hírességek zenélnek egymással és a közönséggel a Müpában. Az est házigazdája Novák Péter. 

 

A Zene Világnapját Yehudi Menuhin kezdeményezésére az UNESCO Zenei Nemzetközi Tanácsa alapította 1975-ben, a hegedűművész ötlete alapján: „Arra szeretnék buzdítani minden várost, falut és országot, hogy rendezzenek sokféle zenei eseményt ezen a napon. Örülnék, ha nemcsak koncerteken, rádióműsorokban szólalnának meg régi és főként mai művek, hanem spontán megnyilvánulásként utcákon és tereken is muzsikálnának énekesek, kórusok, jazz-zenészek és a komolyzene legjelentősebb előadói.”

A Hungarofest Nonprofit Kft. KLASSZ Zenei Irodája szó szerint veszi a neves zenész felszólítását, ezért október elsején mindenkit arra hív, hogy fakadjon dalra, csapjon a húrok közé, zenéljen egy kicsit. Bárki jelentkezhet: szóló zenészek, amatőr és profi zenekarok, kórusok is megmutathatják, mit tudnak és bármilyen zenei stílust szívesen látnak – illetve hallgatnak – a szervezők. A lényeg, hogy szokatlan helyen történjen mindez, és minél többen lássák - forgalmas utcán, vendéglátóhelyen, közintézményben, vagy munkahelyen. Az október 1-jei előadás videó-dokumentációját a youtube-ra lehet azután feltölteni. A youtube-linket a www.azenevilagnapja.org oldalon keresztül juttathatja el bárki a szervezőknek, és jelentkezni is ezen a honlapon lehet. Az idén két különleges kategóriában is indulhatnak a vállalkozó kedvűek: „Játssz át!” címen crossover – azaz a különböző zenei stílusokat ötvöző, azokon átívelő – produkciókkal, illetve a „Játssz Haydn Papát” mottóval a Haydn Év 2009-hez kapcsolódóan a nagy bécsi mester valamelyik művének előadásával. A legötletesebb, legérdekesebb előadásokat nyereményekkel díjazza a zsűri: a lelkes résztvevők MP3 zenelejátszókat, stúdióidőt, értékes hangszereket, utalványokat, belépőjegyeket, kottákat és CD-ket nyerhetnek.

Október elsején ismert zenészek is feltűnnek majd számos forgalmas budapesti helyszínen. A Zene Világnapját 11 órakor a 2009-es Világnap arca, Szalóki Ági „énekli be” az Opera előtt, aki utána több iskolába és szociális intézménybe is ellátogat, és ott rövid koncerteket ad. A Nyugati téren estig tart az örömzenélés. Délben Lajkó Félix kezdi a sort, őt a Qiumby követi. A Filharmóniai Társaság Zenekar öt koncertet is ad majd városszerte, különböző köztereken, míg 16 órakor a Blaha Lujza téri aluljáróban az Új Generáció Zenekar ismétli meg tavalyi elsöprő sikerű utcai fellépését, de minden arra járó érdeklődő zeneszót hallhat a Batthány és a Vörösmarty téren is. A koncertek pontos helye és ideje a www.azenevilagnapja.org honlapon található.

Este 19.30-kor a Müpa nyitja meg kapuit a zenerajongók előtt, akik - szintén a „Hallgass át” mottó jegyében - különböző zenei stílusok találkozásának lehetnek szem-, és fültanúi. A bicentenáriumi Haydn-crossover koncerten fellép majd a komolyzenét játszó Trio LaKriA és az Accord Quartet, a magyarországi és a kelet-európai bizánci rítusú egyházak zenei kincseit autentikus módon megszólaltató Szent Efrém Férfikar, a magyar népzenét játszó Jánosi Együttes, vagy a kortárs jazz olyan nagyságai, mint a Lantos Zoltán Mirrorworld együttes és Dés László. A koncert végén a közönség együtt is zenélhet majd a világhírű előadókkal, hogy mindenki számára aktív zenei élménnyel végződhessen a Zene Világnapja.
www.168ora.HU
 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld