Címlap Közélet Szili Katalin elhagyja az MSZP-t?
Szili Katalin elhagyja az MSZP-t? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Somogyi Marcell   
2009. október 01. csütörtök, 14:58

 
"Szeretnék mindenkit emlékeztetni arra, hogy 2004 augusztusában mi emeltünk pajzsra egy Gyurcsány Ferenc nevű embert."

 

Úgy tűnik, bevált Szili Katalin számítása: a választók egyre kevésbé kötik össze személyét a kormányzó MSZP-vel, hét éves házelnöksége pedig már most homályba veszni látszik: a Századvég és a Forsense legújabb közös felmérése szerint szeptember elején négy politikus átlagos megítélése volt jobb közepesnél: Kósa Lajosé (60 pont), Sólyom Lászlóé (55 pont), Szili Kataliné (53 pont), és Orbán Viktoré (52 pont). 

A szocialista politikus a július 4-i MSZP-kongresszuson jelentette be, hogy lemond az Országgyűlés elnöki posztjáról, mert - amint némiképp talányosan fogalmazott - „teljes energiájával a baloldal választási felkészülését szeretné segíteni". A posztról végül szeptember 14-én mondott le, a pártban viszont egyelőre nem vállalt pozíciót, pedig Lendvai Ildikó nyilvánosan is üzent neki: várják az MSZP országos választási bizottságába. 

A pártelnök augusztusi nyilatkozatában tette nyilvánvalóvá: komolyan számítanak a választási felkészülésben Szilire, és közölte: a sajtóhírekkel ellentétben még további konzultációk folynak arról, hogy Szili Katalin a munkamegosztásban milyen szerepet vállaljon, illetve hogy ezt az ovb tagjaként, vagy egyszerűen a választási munka segítőjeként tegye meg. Lendvai hangsúlyozta: nagyon szeretné, ha Szili Katalin az ország településeit járva „kitűnő társadalmi kapcsolatait, személyes népszerűségét" latba tudná vetni a baloldal érdekében, minél több választói kapcsolatot szerezve ezzel. Hozzátette: szeretné azt is, hogy ha az országjárás mellett Szili Katalin a programkészítés fontos fejezeteiben is szerepet vállalna.

Az viszont továbbra is kérdés, hogy Szili (és a körülötte álló, részben a Szövetség a Jövőért nevű új formációba tömörülő erők) még a meggyengült bázisú szocialista párt keretében képzelik-e el a jövőt. Az MSZP Szili Katalinhoz közel álló Társadalompolitikai Tagozatának (TPT) fórumán még nem ért nyugvópontra a vita: belülről „reformálják-e meg" a pártot, vagy lépjenek ki, és szervezzenek új, „tiszta lappal" induló mozgalmat. 

A Heti Válasz birtokába került levelezésben az egyik hozzászóló politikus - a kiválás ellen érvelve - érdekes kijelentést tesz: „Én úgy érzem magam, hogy egy csomó sértett régi MSZP-tag gyűjtőhelye a TPT, és a sérelmek elszakítanak benneteket néha a napi valóságtól. Azt szeretném hangsúlyozni, hogy abban teljesen igazatok van, hogy ez a párt nem baloldali. Ez a párt a nagytőke érdekeit szolgálja és nem a kisemberekét. De szeretnék mindenkit emlékeztetni arra, hogy 2004 augusztusában (...) mi emeltünk pajzsra egy Gyurcsány Ferenc nevű embert. Mi mondtuk ki először, hogy ő lesz a jövő embere. A tagság mindig azt az embert fogja támogatni, akinek erős karizmája van, és hitet tud sugározni. Jó sajtója van, és a környezetét meg tudja jól szervezni."

Kétségtelen, hogy a felvázolt ideális vezető szerepét Szili Katalin kiválóan meg tudja testesíteni - azt viszont még mindig lebegteti, hogy milyen formában vesz részt a 2010-es kampányban. Ráadásul a fenti érdekcsoportban komoly erőkkel képviselteti magát a szocialisták vidéki lobbija, amely egyre komolyabban kezd barátkozni az előre hozott választás gondolatával: ők abban érdekeltek, hogy a 2010 őszén esedékes önkormányzati választásra az MSZP már kiheverje valamennyire az országgyűlési választáson elszenvedett vereséget, a választók pedig az új, Fidesz-vezette kormányhoz kössék a tervek szerint minden korábbinál súlyosabb megszorításokat hozó jövő évet.

 A „Gyurcsány Ferenc nevű ember" viszont nem vár tétlenül: amint korábban megírtuk, a volt miniszterelnök többször találkozott MSZP-közeli értelmiségiekkel, például Bárándy Péter volt igazságügy-miniszterrel és Bauer Tamás korábbi SZDSZ-es politikussal. A jelenleg passzív szociálliberális szavazókat megmozdító új formációról beszéltek, ám lapunk forrásai szerint Gyurcsány nem kockáztatja meg a választás előtti szakítást a szocialista párttal - már a 2010 tavasza utáni időszakra kombinál. 

Elképzelhető azonban, hogy a párton belül is vannak még tartalékai: a volt pártelnök pont Szili nevezetes bejelentésének napján, július 4-én vette át a Táncsics Alapítvány irányítását, az alapítvány tulajdonában lévő, a Gyurcsány-blognak is helyet adó Kapcsolat.hu-n pedig a szavazati joggal bíró törzstagok körében végzett (nem reprezentatív) közvélemény-kutatás szerint 84 százalék várja az ex-kormányfő visszatérését. Ráadásul 46,5 százalékuk Gyurcsányt szeretné miniszterelnöknek - szemben Szanyi Tibor 25,6, Németh Miklós 16,3, Vadai Ágnes 7, és Szili Katalin szerény 4,65 (!) százalékával.

www.hetivalasz.hu 

 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld