Címlap Kultúra Mától: múzeumok őszi fesztiválja
Mától: múzeumok őszi fesztiválja PDF Nyomtatás E-mail
Írta: FH - Pálfi   
2009. szeptember 28. hétfő, 12:52
Országszerte 160 múzeum csaknem 800 programmal várja a látogatókat és a szakembereket a szeptember 28. és november 15-e között negyedik alkalommal megrendezendő Múzeumok Őszi Fesztiválján. A rendezvénysorozatra 100-120 ezer látogatót várnak a szervezők - mondta el korábban a Független Hírügynökségnek Schneider Márta, az oktatási és kulturális minisztérium szakállamtitkára.

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának központi nyitó rendezvénye szeptember 28-án a Múzeumpedagógiai Évnyitó, melynek házigazdája idén a Magyar Nemzeti Galéria. Ezen a napon adják át a Múzeumpedagógiai Nívódíjat, a korszerű múzeumpedagógiai kezdeményezések elismerését.

A hat hét alatt a múzeumok programjaikat hét témakör köré csoportosítják: többek közt ebben az évben is megismerkedhetnek az érdeklődők a múzeumok elzárt helyszíneivel: bejárhatják a kiállítóhelyeket a pincétől a padlásig. A programsorozat résztvevői "álruhát" is ölthetnek: a kosztümös múzeumi programokon megismerkedhetnek a régi idők tárgyaival, eseményeivel.

Aki a hat hét során ellátogat a múzeumokba, többek között tervezhet királyi címereket, vendégségbe mehet Mátyás és Beatrix királyné udvarába, megismerheti az ókori graffiti művészetét, felfedezheti a Sztálin-dísztribün titkait, Jedlik, Picasso, Munkácsy "bőrébe bújhat", de még az ókori wellness világába is betekintést nyerhet.

Idén először kapcsolódik október 10-én a Múzeumok Őszi Fesztiválja a "Big Draw", azaz a "Nagy Rajzolás" rendezvénysorozathoz, amit immár tizedik alkalommal rendeznek meg világszerte több mint ezer helyszínen - könyvtárakban, galériákban, kastélyokban, múzeumokban, iskolákban, közösségi házakban, bevásárlóközpontokban.

A programsorozat a Múzeumok Őszi Éjszakájával és a szabadtéri múzeumok Márton-napi vígasságával zárul november 14-én és 15-én. Bővebb információ a www.muzeumokmindenkinek.hu oldalon olvasható.
 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld