Címlap Kultúra Csőbe húzták a hollywoodi sztárt?
Csőbe húzták a hollywoodi sztárt? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Heti Válasz Online   
2009. szeptember 28. hétfő, 08:45

Sorsa egyelőre ismeretlen, feltehetőleg visszaszállitják Amerikába, hogy ott bíróság elé állítsák.

 Svájcban letartoztatták a 76 éves Roman Polanski cannes-i aranypálmás, Oscar-díjas rendezőt, a XX. századi filmművészet ma már klasszikusnak számító, egyik legeredetibb alakját, akinek nevéhez olyan filmek kötődnek, mint a Kés a vízben, Kínai negyed, Macbeth, A zongorista.

 

Polanskit egy 1977-es bűntény miatt vették őrizetbe. Harminckét évvel ezelőtt egy kiskorú megerőszakolásával vádolták meg Los Angelesben, de az igazságszolgáltatás elől Párizsba menekült, ahol letelepedett, új családot alapított és további remekművekkel ajándékozta meg a a nézőket.


A bonyolult ügyről egy sikeres dokumentumfilm számolt be tavaly Polanski: Wanted and Desired címmel, ami a perújrafelvételre irányította a figyelmet.

Polanskit a zürichi filmfesztiválra hívták meg, ahol életműdíjat kapott volna. Franciaországgal ellentétben Svájcnak van kiadatási egyezménye az Egyesült Államokkal. Polanskit a repülőtéren vették őrizetbe, sorsa egyelőre ismeretlen, feltehetőleg visszaszállitják Amerikába, hogy ott bíróság elé állítsák.

A francia kultuszminiszter sokkolónak nevezte a hírt, és reméli, hogy a Polanski-ügy hamarosan lezárul. A zürichiek az első adandó alkalommal személyesen kívánják kitüntetni Polanskit. Az amerikai igazságügy-minisztérium egyelőre nem kommentálta az eseményeket.

www.hetivalasz.hu 

 

 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld