Címlap Gazdaság Uniós tilalom nemzeti kincsünkre
Uniós tilalom nemzeti kincsünkre PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Magyar Nemzet Online   
2009. szeptember 28. hétfő, 08:40

Hunyadi János, Ferenc József, Mira, Parádi, Salvus. Aligha kell bemutatni a hazai közönségnek a szépanyáink által is használt gyógyvízmárkákat. Gyógyvizekben Magyarország európai nagyhatalom – lehetne. Az Európai Unió azonban megtiltja a kivitelt. A kormányt nem érdekli, hogy elveszítjük egyik nemzeti kincsünket. 

Volt idő, amikor gyógyvizeink voltak az egyedüli patikaszerek egyes belgyógyászati problémák kezelésére. A hetvenes években többségük még gyógyszerlistákon szerepelt. Korábban a Vikuv, a privatizáció óta a Medaqua Kft. termeli és palackozza az ismert hazai ivógyógyvizeket (a Salvus kivételével). 

Az uniós csatlakozás előtt a cég komoly exportpiacokat tudhatott magáénak egyrészt a szovjet utódállamokban, másrészt az olaszoknál, a spanyoloknál, a franciáknál, a németeknél, a svédeknél, a lengyeleknél, illetve Horvátországban, továbbá Szlovákiában és Szlovéniában, de kisebb tételeket Európa minden szegletébe szállított a társaság. Bár 2004-ben véget ért az uniós export, máig naponta érkeznek megkeresések külföldi kereskedőktől és magánszemélyektől, akik forgalmazni, illetve fogyasztani szeretnék e vizeket. A piac tehát adott. Ha az export elől elhárulna az adminisztratív akadály, a cég akár már az első évben megduplázná jelenlegi félmillió palackos termelését, és közel egymilliárd forintra növelhetné árbevételét – állítja Palik Tibor ügyvezető. 

További részletek a Magyar Nemzet szeptember 28-i számában
www.magyarnemzet.hu

 

 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld