Címlap Gazdaság Tíz évig is eltarthat a válság
Tíz évig is eltarthat a válság PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Heti Válasz Online   
2009. szeptember 26. szombat, 10:55

Demján bekeményít: Nem tudtak szaporodni, ezért lettünk EU-tagok

Nem keresztényi szeretetből emelte magához az unió a közép-európai tagállamokat, hanem mert nem tudott szaporodni, s a hiányzó munkaerőt nem akarta feketékkel és muzulmánokkal pótolni – mondta Demján Sándor.

 

 A VOSZ elnöke erről az MTA Politikai Tudományok Intézet konferenciasorozatának hatodik eseményén beszélt, amit Gazdasági válság és az Európai Unió címmel rendeztek meg Budapesten. 

Az ismert milliárdos szerint nem fogadható el az a szerep, amit az unió Magyarországnak szánt. Demján úgy látja: politikai oligarchia uralja Európát, s az unió nem más, mint néhány tagállam önző érdekképviselete. Az eltorzult társadalmi és az egészségtelen foglalkoztatási szerkezete miatt pedig Európában akár egy évtizedig is elhúzódhat a gazdasági válság. Ugyanakkor azt is hozzátette: hazánk az uniós tagság nélkül már rég összeomlott volna, viszont nagy bajnak találja, hogy az uniós pénzeket Magyarország falusi strandok megépítésére fordítja ahelyett, hogy valóságos értéktermelő beruházásokat támogatna belőle.

Európa nem tett meg mindent azért, hogy a válságot felhasználja azon szerkezeti reformok megvalósítására, amelyek a versenyképességét javíthatnák - jelentette ki Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, európai parlamenti honatya. Szerinte ezek nélkül kontinensünk lehetséges növekedési rátája nagyon alacsony, mindössze maximum 1-1,5 százalék lehet a következő időszakban. 

Magyarország esetében ugyancsak szerkezeti reformokat sürgetett a növekedés beindításához. A munkaerő-piaci reformok terén Bokros éles különbséget tett a munkahelyek védelme és a foglalkoztatás növelése, azaz a munkahelyteremtés között. A közgazdász újraszőné a szociális hálót is úgy, hogy segélyből ne lehessen jobban megélni, mint munkából. 

Matolcsy György, az Orbán-kormány gazdasági miniszter öt pontban foglalta össze a válsággal kapcsolatos véleményét. Szerinte negyedszázad után most véget ért az a liberális-globalizációs korszak, amelyben a piac mindenhatósága játszotta a legfontosabb szerepet. 

Úgy látja, azok az államok, amelyek korábban is dinamikus gazdaságpolitikát folytattak, gyorsan és nyertesen kerülnek ki a jelenlegi krízisből. Magyarország kapcsán kifejtette: hazánk az egyetlen az unióban, amely nem használta ki a csatlakozásból adódó gazdasági lehetőségeket. A kormány pedig az ország pénzügyi egyensúlyát a növekedés és a foglalkoztatás kárára akarja helyreállítani. 

www.hetivalasz.hu

 


 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld