Címlap Gazdaság Mást lát az ÁSZ, mást a Költségvetési Tanács
Mást lát az ÁSZ, mást a Költségvetési Tanács PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Baka F. Zoltán   
2009. szeptember 26. szombat, 10:46

Ízekre szedték a büdzsét
Több szem többet lát: a jövő évi költségvetést vizsgáló szervezetek közül az Állami Számvevőszék pesszimista, a Költségvetési Tanács inkább optimista eredményre jutott a munkája során.

 

Közel 250 oldalon keresztül értékeli a 2010-es költségvetési törvényjavaslatot az Állami Számvevőszék, mégsem derül ki belőle, teljesülhetnek-e a kormány előirányzatai - öszszegezhető a pénteken megjelent dokumentum tartalma. A számvevők ugyanis több elő-irányzat esetében nem rendelkeztek elegendő információval ahhoz, hogy eldönthessék, megalapozottak-e a számok.

Nem volt birtokukban a törvénytervezet, nem találkoztak hatástanulmányokkal sem. A jelentés azért nem marad adós az értékeléssel: az ÁSZ szerint a törvény előkészítése során lényegében figyelmen kívül hagyták a társadalmi-gazdasági hatásokat, ezért kockázatokat hordoznak a tervszámok, elsősorban a bevételeknél.

Nem voltak az ÁSZ-hoz hasonló aggályai az idén felállt Költségvetési Tanácsnak. A Kopits György vezette testület a rövid távú makropálya és egyes előirányzatok esetében még optimistább is a kormánynál. Úgy vélik, a munkaerőpiacon gyorsabban, még az idén végigsöpör a leépítési hullám, mint amivel a kormány számol, a gazdaság visszaesése pedig alig félszázalékos lesz jövőre.
 
Itt ragadható meg leginkább a különbség az ÁSZ és a tanács között: előbbi ugyanis komoly kockázatokat lát a makropályát illetően. Épp e véleménykülönbség magyarázza, miként tudtak szinte homlokegyenest eltérő előrejelzést adni a gazdasági folyamatokra különösen érzékeny társasági adóra. A tanács úgy látja, még több is befolyhat jövőre, mint amennyit a kormány vár, egyrészt, mert jobban alakul a gazdaság, másrészt, növeli a fizetendő adót, hogy a helyi adóval jövőre már nem csökkenthetik a cégek az adóalapot.

Az ÁSZ konkrét prognózist nem ad ugyan (az információhiányra hivatkozva), azt azonban megjegyzik, hogy túlontúl optimistának tűnik a kormány várakozása az adóalap-növekedés tekintetében. Azaz nem lesz akkora nyeresége a cégeknek - ebből következően viszont az adóbefizetésük is csekélyebb lehet a vártnál.

A tanács tagjainak lelkesedése azonnal elillant, amint az áfára vetették a pillantásukat. Kopits Györgyék szerint nagyon bizonytalan, hogyan alakul jövőre az infláció: a két hónappal ezelőtti áfanövelés szerintük még megjelenhet az árakban, de a jegybank kamatpolitikája is lökést adhat az árnövekedésnek (a tanács szerint az MNB kamata a jelenlegi 8 százalékról jövőre átlag 5,8 százalékra mérséklődhet). A testület jelentése szerint amennyiben a kormány makropályája szerint számolnák az előirányzatokat, jóval százmilliárd forint feletti összeggel nőne a hiány a saját számaikhoz képest.

www.nol.hu

 

 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld