Címlap Kultúra Átadták a Színikritikusok Díját
Átadták a Színikritikusok Díját PDF Nyomtatás E-mail
Írta: FH - Pálfi   
2009. szeptember 26. szombat, 05:46
Péntek este adták át az egyik legrangosabbnak számító szakmai elismerést, a Színikritikusok Díját. A szakmai grémium többek között Csákányi Eszter, Hajduk Károly és Pálfi Ervin teljesítményét tartotta kiemelkedőnek. A legjobb rendezés díját Zsótér Sándor kapta. Az elismeréseket a budapesti Thália Színházban adták át a díjazottaknak.

A Színházi Kritikusok Céhe a 2008/2009-os évad legjobb új magyar drámájának Szabó Borbála és Varró Dániel "Líra és Epika" című darabját tartotta. A legjobb előadás díját a Pécsi Nemzeti Színház: Istenítélet című előadása (rendezte: Mohácsi János) kapta. A legjobb rendezésért járó elismerést Zsótér Sándor vehette át "A velencei kalmár" színreviteléért.

A legjobb női főszereplőnek járó díjat Csákányi Eszter vehette át, a KoMa és az ALKA.T "Fédra Fitness" és a Nemzeti Színház "A hét asszonya" című előadásaiban nyújtott színpadi teljesítményéért. Hajduk Károlyt és Pálfi Ervint tartotta a Színházi Kritikusok Céhe a mögöttünk álló évad legjobb férfi főszereplőinek, az Éhség című a Katona József Kamrában bemutatott előadásban, utóbbi a Szabadkai Népszínház A Gézagyerek című darabjában nyújtott alakításáért.

A legjobb zenés/szórakoztató előadásnak járó díjat az Örkény Színház és a Művészetek Palotájának közös produkciója, a "Jógyerekek képeskönyve" (rendezte: Ascher Tamás) kapta. A legjobb független színházi előadásnak járó elismerést a KoMa és az ALKA.T vehette át a "Fédra Fitness" című darab megvalósításáért. A Stúdió "K" produkciója a "Rettentő görög vitéz" (rendezte: Fodor Tamás) kapta a legjobb gyerekelőadásnak járó elismerést.

A tavalyi évad legjobb női mellékszereplőjének járó díjat Börcsök Enikő (Augusztus Oklahomában), a legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerést Széles László (A hülyéje, Jógyerekek képeskönyve) vehette át.

Az Egri Gárdonyi Géza Színház "A velencei kalmár" című előadása a legjobb díszlet (tervezte: Ambrus Mária), az Örkény Színház és a Művészetek Palotájának közös produkciója, a "Jógyerekek képeskönyve" pedig a legjobb jelmez (tervezte: Nagy Fruzsina) díját kapta meg a színikritikusoktól.

A 2008/2009-as színházi évad legígéretesebb pályakezdőjének járó elismerést Tenki Réka vehette át, a Katona József Színház "Barbárok" című darabjában nyújtott alakításáért.
A Fővárosi Önkormányzat különdíját Ötvös András kapta, az Örkény Színház "Homburg herceg" című és az Egri Gárdonyi Géza Színház "A velencei kalmár" című darabjában nyújtott teljesítményéért. A Fehér Holló Gyermekszínházi Kritikus Díjat Sándor L. Istvánnak ítélték oda.

 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld