Címlap Tudomány „Nem utalt semmilyen jel arra, hogy fertőzött lenne”
„Nem utalt semmilyen jel arra, hogy fertőzött lenne” PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Magyar Nemzet Online   
2009. szeptember 25. péntek, 14:17

A Tolna megyei Tengelicen hunyt el a új típusú influenzavírus második magyar áldozata, akinek hozzátartozója pénteken megerősítette: a férfinak nem voltak tünetei – az ÁNTSZ tájékoztatása szerint a községben nincs újabb, H1N1 vírus okozta fertőzésben szenvedő beteg. 

 

 „A fiamnak semmilyen betegsége nem volt, nem volt lázas, nem volt panasza, nem utalt semmilyen jel arra, hogy fertőzött lenne” – mondta pénteken az MTI-nek a 34 éves áldozat édesapja. Fia múlt szombat délelőtt a gyermekeivel játszott a szabadban, amikor megszédült, rosszullétről panaszkodott és segítséget kért. Ezután rögtön összeesett. Mindez másodpercek alatt játszódott le. A boncolás a halál okaként először szívmegállást állapított meg, a H1N1 vírus okozta vérzéses tüdőgyulladásra később derült fény – tette hozzá. A férfi megjegyezte: a helyi orvosi rendelőben közölték vele, hogy neki és hozzátartozóinak fejenként 15 ezer forintot kellene fizetniük azért, hogy megvizsgálják, elkapták-e a fertőzést. Schäffer Károly dél-dunántúli regionális tiszti főorvos ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: megerősíteni nem tudja, de elképzelhetőnek nevezte, hogy amennyiben indokolatlan a laboratóriumi vizsgálat, azért térítést kell fizetni. 

Az ÁNTSZ régiós vezetője kijelentette: a jelenlegi információk szerint a fertőzést nem adta tovább az elhunyt. A mai nap már a hetedik a haláleset bekövetkezte óta, ez azt jelenti, hogy vége a lappangási időnek. „Ma Magyarországon bármikor, bárhol, bárkinél, fiatal felnőttnél is előfordulhat ugyanilyen eset” – jegyezte meg Schäffer Károly, aki közölte továbbá, hoyg a községben nincs szükség fokozott óvintézkedésre. Csütörtökön ugyanakkor járványügyi vizsgálat kezdődött a településen a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében. 

Tájékoztatása szerint a haláleset óta sem a községben, sem Tolna megyében nem jelentkezett újabb fertőzés. Mint mondta, a Dél-Dunántúl három megyéjében eddig 16 esetben mutattak ki H1N1 vírus okozta fertőzést, ezen belül Tolnában négyen betegedtek meg, köztük az elhunyt férfi. Gáncs István, a 2500 lakosú Tengelic független polgármestere arról számolt be, hogy bár a járványügyi hatóság nem írta elő, pénteken utasítást adott arra, hogy a helyi óvodát és iskolát, az idősek otthonát, illetve a polgármesteri hivatalt kétszeresen fertőtlenítsék.

 

www.magyarnemzet.hu 

 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld