Címlap Történelem, múltidéző A főcenzor - Kitől szerette el Kádár a feleségét?
A főcenzor - Kitől szerette el Kádár a feleségét? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szőnyi Szilárd   
2009. július 06. hétfő, 21:26

Ma 20 éve, hogy meghalt Kádár János. Az egykori pártfőtitkárról már sok mindent tudhatunk, feleségére viszont kevés figyelem irányult az elmúlt évtizedekben.

 

"Papuskám, nem a Pártból zártak ki, csak az elnöki tisztségből és a központi bizottsági tagság alól mentettek fel" - mondta 1989-ben Kádár Jánosnak a felesége, mire az MSZMP egykori vezetője így felelt: "Te, ez még ugyanaz a párt, amelyikbe beléptem?" A párbeszédet Kornis Mihály idézi Kádárné balladája című művében, melyben az író a néhai első titkár és neje viszonyát dolgozza fel.

Kétségtelen: a házaspár négy évtizedes kapcsolata rányomta bélyegét Magyarország modern kori történelmére. Tamáska Mária 1912-ben született Budapesten agrárproletár családban. Már fiatalon utat talált a szociáldemokratákhoz - első munkájaként szakszervezeti könyvtáros volt. Az akkor még Csermanek Jánosnak nevezett Kádárral 1940 körül találkozott, ám először mozgalmi társuk, Róna Ottó felesége lett. 1948-ban aztán elváltak, hogy két év múlva Kádár János vezesse - no, nem az oltár, hanem az anyakönyvvezető elé (egyik tanújuk az Államvédelmi Hatóság vezetője, Péter Gábor volt).

Kádárné ekkor az ÁVH levélfelbontó részlegén tevékenykedett századosi rangban, majd 1954 és '56 között a Magyar Távirati Iroda személyzeti vezetője lett. Mivel azonban az ötvenes évek pártbeli leszámolásai férjét sem kerülték el, Kádárt - mert többek között jugoszláv kémnek gondolták - Rákosi Mátyásék évekre börtönbe zárták.

A pártállami cenzúra 1956 után is folytatódott. Az ügymenet lassúsága miatt "savanyító"-nak is nevezett levélellenőrző a Keleti pályaudvar mellett működött, a postán érkező lapok kontrollálását pedig "sajtóvám"-nak becézték. Utóbbi szervnek a Parlamentben is volt részlege a forradalom leverése után oda kinevezett Kádárné vezetésével. A korszak névadójának felesége a nyolcvanas évek végéig e minőségében, a Minisztertanács Tájékoztatási Hivatalának főosztályvezetőjeként főcenzorkodott. Országgyűlési irodájában éjt nappallá téve szortírozta a külföldről érkező lapokat, hogy az ideológiailag veszélyesnek ítélt újságokat kiválogassa, visszafordítsa, illetve megsemmisítse. Hozzá tartozott a magyar nyelvű emigráns újságok cikkeinek ellenőrzése is - és ha valamelyik olvastán a szokásosnál jobban összevonta szemöldökét, akkor annak szerzője esetleges hazalátogatásakor retorziókra számíthatott. Emellett évekig ő felügyelte a kiemelt politikai vezetőknek küldött szigorúan titkos, illetve az újságok főszerkesztőinek is eljuttatott bizalmas állambiztonsági jelentéseket.

Az alkalmazottaktól szigorú rendet követelt, és elvárta, hogy a vele egykorú vagy idősebb nők is ,,kezit csókolom"-mal köszöntsék. Közben kivette részét a párt és az ország ügyeinek intézéséből is; nem véletlen, hogy sokan - politikusok, a kultúra, a tudomány emberei, újságírók - "Mariskán" keresztül igyekeztek utat találni Kádár Jánoshoz.

Tamáska Mária három évvel élte túl férjét. Nyolcvanesztendősen, 1992-ben halt meg, gyermektelenül. 

 

Forrás: www.hetivalasz.hu 

 

 

 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld