Címlap Történelem, múltidéző A rendíthetetlen ólomkatona néma barátai
A rendíthetetlen ólomkatona néma barátai PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Sasvári Anita   
2009. március 30. hétfő, 12:12

Kínába szállítják a kis hableány koppenhágai szobrát, meglátogatja a 2010-es sanghaji világkiállítást, hogy sokan megismerjék, nem is lehetne erre jobb helyet találni, mint egy kínai expo. Mi lesz a helyén a koppenhágai kikötőben? Talán egy kínai, óriás panda szobor, vagy egy néma apáca, esetleg egy vak tibeti szerzetes? A szobornak sertésnek kell lennie Szabadság-szobor fejjel és halfarokkal…

Hans Christian Andersen meséjének főszereplőjéről, a Kis hableányról mintázott szobor, Edvard Eriksen műve, közel száz éve a dánok és a turisták kedvence, igaz sokszor megrongálták, lefestették, de lehet, nem köpködtek még rá soha. Miért lesz jobb A kis hableánynak Kínában? Vajon jól végződik a dán-kínai mese?

 

Kína
A sanghaji világkiállításra hetven millió, többségében kínai látogatót várnak, és a dán szervezők szerint a kis hableány elősegíti majd a skandináv ország megismertetését. Megtudják majd, hogy a dánok nagyon szeretik a sellőket, és sok halat esznek. A kínaiak lelki rokonságot fognak érezni, hiszen ők is szeretik a macskákat sülve-főve. „A pavilon ékességének szánt műalkotást egy medence közepén helyezik el, amelyet a koppenhágai kikötőből származó, fürdésre is alkalmas tengervízzel töltenek fel.” Tehát a kínaiak megtudják a dánokról, hogy több ezer kilométerre tengervizet exportálni lehetséges, még akkor is, ha Kínában is van belőle elég.
„Az általános szigorú biztonsági intézkedéseknek köszönhetően Sanghajban a szobor nagyobb biztonságban lesz, mint a koppenhágai kikötőben, ahol korábban már többször megrongálták. Volt, hogy muszlim ruhába öltöztették, festékkel öntötték le, kétszer pedig még le is fejezték.” Vigyázni kéne a lét elviselhetetlen könnyelmű kijelentéseivel egy olyan országban, ahol számolható verzióban a legtöbb halálbüntetést szánja a Sors. Reméljük, hogy a kis hableány nem fog tajtékzani, ha pár szigorúan ellenőrzött szemlélődő mégis megkívánja, és egy óvatlan pillanatban megteáztatja, vagy hagyományőrzésből ráköpköd.


Dánia
Viking emlékek, Andersen, édességek, legó és a Kis hableány. A dán és - kicsit nagyítóval nézve - a nyugati kultúra is folyamatosan változik, persze hajlamosak vagyunk megbélyegezni és nemzethez kötni bizonyos szokásokat, de ennek ellenére a dolgok eredete sokszor megállapítható, ha hiszünk a biológiában, és következtésen vagyunk bizonytalanok. A lakosság szerint a tradíciók a nemzeti kulturális örökség részét képezik, és sokuk úgy véli, hogy azokat meg kell óvni a külső hatásoktól. Valószínűleg már kevesen emlékeznek arra, hogy a karácsonyfa német, az Anyák Napja amerikai, a Luca – nap pedig svéd eredetű. Ezen kívül sokan vannak a mai tradíciók miatt bosszankodó dánok, akik vagy az amerikai hagyományok átvételét vagy azok túlzottan kereskedelmi jellegét ellenzik. És bizonyára még több ilyen kínai is létezik.
 A királynő mottója: Isten segítsége, a nép szeretete, Dánia ereje. A kínai olimpia mottója, ez volt: „Egy világ, egy álom.”. Se Isten, se sokaság, se királynő. Véletlenek nincsenek, csak váratlanok, amikor Andersen írta a mesében: „Odalenn a mélységes mélyben lakik a tenger népe.”- nem gondolt a kínai csere-kereskedelemre, amikor a rendíthetetlen ólomkatonáról írt, valószínűleg nem a kínai agyagszobrok jártak a fejében, és biztos nem gondolt arra, hogy egy napon a mesehősnőjét elviszik Kínába, szeretett dán tengervizével együtt. A váratlan azonban ma meséket ír. Váratlan?


USA
Elgondolkodtató, hogy Anders Fogh Rasmussen dán miniszterelnök lehet a NATO-új főtitkára, az amerikaiak nagy támogatása mellett. 2006. november 4-én megrendezésre került egy akció, melyet a Kommunista Pártból Való Kilépések Központja, az Epoch Times újság önkéntes munkatársai és a dán Fálun Gong-gyakorlók szerveztek meg. Az Aarshus városi akció a Kínai Kommunista Pártból (KKP) kilépett tizenöt millió embert támogatta. Amerikának nagyon jó sakklépés volna, ha a dánok ösztönöznék a demokratikus berendezkedést Kínában. Mire jó egy kis hableány?! Az okok nem annyira prózaiak, inkább nevezzük disznóságnak.
Kínában vezető amerikai és dán sertéshúsexportőrök remek felvevőpiacot látnak. Mivel a kínai sertésállomány a termelés jellegzetes ciklikussága és a járványok miatt erősen megfogyatkozott, az ottani termelés már nem fedezi a szükségleteket. Az ellátásban mutatkozó hézag egyre nő, és ez tetten érhető az árakban is. A sertéshús ára történelmi csúcsot döntött Kínában. A Danish Crown dán képviselője és az amerikai Smithfield is elkezdett számolni. Sajtóforrások szerint Kína a közeljövőben százezer tonna sertéshús behozatalát tervezi. Máris megállapodást kötöttek az USA-val. Ki jön még kereskedni az EXPO-ra?


Brazília
A brazil - amerikai nagykövetség agrárattaséja a jövő évre 3,9 százalékos brazil termelésbővüléssel számol. Mivel azonban a belső fogyasztás növekedését csak mintegy 2,6 százalékosra teszik, az ország a jelenleginél várhatóan 8 százalékkal több hús exportjára kényszerül. A kivitel teljes mennyisége elérheti a 765 ezer tonnát. Brazília annak érdekében, hogy csökkentse fő felvevőjétől, Oroszországtól való függőségét, szintén ázsiai kereskedelmi kapcsolatok kiépítésére törekszik.
A jó öreg Hamlet felkiáltana „Valami bűzlik Dániában!” - a többi csak csend és hab.


Sasvári Anita

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld