Címlap Gazdaság Kedvezőbb feltételek-Új Magyarország Mikrohitel
Kedvezőbb feltételek-Új Magyarország Mikrohitel PDF Nyomtatás E-mail
2008. október 21. kedd, 20:04
A kormányzat láthatóan eltökélt abban, hogy a mélyülő és a gazdaságra is rátelepedő pénzpiaci válság közepette különféle új vagy feljavított konstrukciókkal juttatja kedvezményes hitelhez, tőkéhez a mikro-, kis- és középvállalkozásokat. Uniós forrásokat is felhasználnak a Tőke Unió Program indításánál, s a korábbinál kedvezőbb feltételek mellett igényelhető mától az Új Magyarország Mikrohitel.
Tőke Unió Program néven mikro-, kis- és középvállalkozások számára egyablakos ügyintézéssel tőkét, hitelt és EU-s forrásokat is bevonó, komplex pénzügyi szolgáltatást indít a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. és a KA-VOSZ Zrt. – jelentették be az érintettek tegnapi, Pénzügyminisztériumban tartott tájékoztatójukon. A házigazda, Veres János pénzügyminiszter már az elején tisztázta: ez nem válságkezelő program. A kormány ugyan ma a legfőbb feladatának a stabilitás megőrzését tekinti, de hozzájárul a kis- és középvállalkozói szektor dinamizálásához is, ami a jelenlegi helyzetben felértékelődött.

Az ország 120 településének 208 pontján elérhető szolgáltatás azzal kezdődik, hogy felmérik a vállalkozók terveit, forrásigényét, kialakítják a megvalósításhoz szükséges legjobb finanszírozási konstruk­ciót, segítenek megtalálni a forrást nyújtó partnereket és elkészíteni az uniós pályázatokat. A vállalkozókat egyablakos ügyintézéssel vezetik el egészen a szerződések megkötéséig. Ha a vállalkozónak nagy összegű hitelre, tőkebevonásra, netán uniós pályázati tanácsadásra is szüksége van, akkor a Garantiqa Pont tanácsadói dolgozzák ki a cég számára a finanszírozás formáit, felkutatják a forrást nyújtó bankokat, illetve kockázatitőke-társaságokat. Minden esetben a Garantiqa vállalja a készfizető kezességet.

Ugyancsak tegnap jelentette be Bajnai Gordon fejlesztési és gazdasági miniszter és Bába Ágnes, a K&H vezérigazgató-helyettese, hogy október 21-től a korábbinál kedvezőbb feltételekkel juthatnak hozzá az érdeklődők az Új Magyarország Mikrohitel konstrukcióhoz. A technológiafejlesztési pályázatoknál enyhül a belépési korlát, így több, a romló piaci feltételekkel küzdő vállalkozás pályázhat – hangsúlyozta a miniszter. A jövőre megjelenő pályázatokra a még elfogadott nettó árbevétel-csökkenés mértéke a mai 5-ről 10-25 százalékra enyhül. A legkisebb „engedmény” a közép-magyarországi régióban, a legnagyobb pedig a 33, kiemelten leghátrányosabb helyzetű kistérségben érhető el. Visszamenőlegesen is 1 százalékponttal csökkentik a beruházási pályázatoknál az árbevétel-növekedési elvárást. A ma elvárt 3-6 helyett 2-5 százalékos lesz az elvárt reálnövekedés mértéke. A tájékoztatón elhangzott: a jövő évi tényleges makrogazdasági adatok ismeretében ezt újra felülvizsgálhatják.

Elindul a hitelgarancia-program. Uniós forrásokból a kereskedelmi bankok közvetítésével legfeljebb 100 millió forint hitelhez juthatnak a kis- és közepes vállalkozások, amihez 80 százalékos kormányzati garancia jár. Ehhez kapcsolódóan új refinanszírozási hitelhez juthatnak a kereskedelmi bankok, hogy tartani tudják a „tempót” a mai válságos helyzet közepette. Hogy ne szálljanak el a hitelkamatok, a 10-100 millió forintos kölcsönöknél kamatplafont határoznak meg. Jövő tavasszal már elérhető lesz a mikro-, kis- és közepes méretű vállalkozások számára kidolgozott, szintén uniós forrásokból finanszírozott kockázatitőke-program. Erre összesen 45 milliárd forint áll rendelkezésre. A befektetéseket tenderen kiválasztott, szerződött alapkezelők hajtják majd végre. Kedvezőbbé válnak a mikrohitelek igénylésének feltételei: a jelenlegi hatról tízmillióra emelkedik a felvehető beruházási hitelek összege, s a futamidő ötről tíz évre nő.


Forrás: Népszava
 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld