Címlap Gazdaság Nemzeti csúcs Magyarország fejlődéséről
Nemzeti csúcs Magyarország fejlődéséről PDF Nyomtatás E-mail
2008. október 13. hétfő, 20:40
Mintegy ötven közjogi méltóságot, pártvezetőket, gazdasági szakembereket hív meg ma Gyurcsány Ferenc a nemzeti csúcsra, amelyen Magyarország hosszútávú fejlődésének irányairól állapodnának meg. A magyar Moncloa-paktum lenne a középtávú válasz a nemzetközi gazdasági és pénzügyi válságra. A csúcs ötletét támogatta szombaton a szocialisták soron kívüli kongresszusa is, amely nemcsak jóváhagyta a kormányfő előző nap nyilvánoságra hozott 12 pontos, a pénzügyi válságra rapid válaszokat adó költségvetési csomagját, hanem fel is hatalmazta Gyurcsányt, hogy tavaszig részletesen kidolgozza a Magyarország 2020. programot. A magyar kormánynak, a jegybanknak és a pénzpiaci felügyeleteknek van védelmi terve arra az esetre, ha ma vagy a következő napokban újabb támadás éri a pénzügyi rendszert. Ezt azonban nem hozzák nyilvánosságra, mert azzal megkönnyítenék a spekulánsok dolgát. Magyarországnak határozott választ kell adnia a pénzügyi válságra, el kell hárítani a magyar bankrendszer elleni támadást. Erről is beszélt tegnap Gyurcsány Ferenc, amikor bejelentette, már ma postázza a Miniszterelnöki Hivatal a meghívóleveleket a szocialista párt szombati kongresszusán meghirdetett nemzeti csúcsra. A kormányfő, aki már szombaton egyeztette az MSZP elnökségével a tanácskozás napirendjére szánt kérdéseket, azt mondta, bármely meghívott javasolhat újabb kérdéseket is a tárgyalás napirendjére. A kormányfő környezetében lapunknak azt mondták, a nemzeti csúcs elé kerülő kérdések köre azért olyan széles, mert a pénzügyi válság által előidézett helyzetben egy hosszú távra szóló megállapodásra van szükség, egy "magyar Moncloa-paktumra", amely nem csak a gazdaság, hanem az egész társadalaom fejlődésének irányait is meghatározza.

A nemzeti csúcsról a miniszterelnök a Magyar Szocialista Párt soron kívüli Kongresszusán beszélt először. A küldötteket eredetileg azért hívták össze, hogy válasszanak a lehetséges politikai alternatívák (előrehozott választások, új koalíció az SZDSZ-szel, de új kormányfővel vagy kisebbségi kormányzás 2010-ig) között illetve, hogy megvitassák a 2010-ig szóló kisebbségi kormányzás kereteit. A nemzetközi pénzügyi válság, de különösen az a tény, hogy csütörtök délután nyílt támadás érte a magyar bankrendszert, felülírta a forgatókönyvet. Az MSZP elnöksége péntek este ezért döntött úgy, hogy nem zárt, hanem nyilvános munkakongresszust javasol, amelyen inkább a nemzetközi válságra adott válaszokról kell vitázni. Ezt a kongresszus egyhangúlag el is fogadta, azzal, hogy a vitában is csak az előre felkért előadók juthassanak szóhoz. Így az MSZP minden idők legrövidebb, mindössze két és félórás tanácskozásának végén, szintén egyhangúlag (három tartózkodással) elfogadta azt a kongresszusi állásfoglalást, amely támogatja a kormányfő és Simor András jegybankelnök pénteken bejelentett, 12 pontos, a hazai bankrendszert és a költségvetési stabilitást megerősítő csomagját. (Ezt egyébként a szocialista frakció, amelynek a parlamentben majd meg kell szavaznia az egyes intézkedéseket, szintén elfogadta a kongresszus előtti tanácskozáson.) A kongresszus egyben támogatta, hogy a párt jövő tavaszi tisztújító kongresszusáig a kormányfő részletesen dolgozza ki a "Magyarország 2020" programot, amelyet akkor a Hiller István alelnök nevével fémjelzett, alapérték-programmal együtt vitat majd meg a kongresszus.

Most a nemzeti teljesítmény az, hogy ki tud saját eddigi álláspontjától ellépni és megérteni a többiek álláspontját - érvelt a nemzeti csúcs összehívása és a nemzeti összefogás mellett a kongresszuson a pártelnök-kormányfő. Gyurcsány Ferenc ingujjban, kigombolt ingben lépett a szónoki emelvényre. Félórás beszédét többször szakította félbe taps. A pártelnök szerint a pénzügyi válság miatt hozott intézkedések kapcsán a szocialistáknak nem a hitüket, a meggyőződésüket kell feladniuk, de az adott helyzetben az együttműködést kell keresni. A 12 pontos javaslatcsomagban szereplő, a béremelés elhalasztásával összefüggő tervről azt mondta, az ország helyzete mértéktartásra kell, hogy késztessen mindenkit a jövő évi bértárgyalásokon. Végig kell gondolniuk a munkavállalóknak, hogy "az az igazi tét, hogy január elsejétől, vagy az év közepétől növekszik-e a bér, vagy ha nem elég óvatos az ország, akkor munkahelyek tízezrei szűnnek meg" - figyelmeztetett.

Gyurcsány Ferenc szerint Magyarország védekezőképessége annak köszönhető, hogy sokfajta vita mellett végigment azon az úton, amelyet a szocialisták vezette kormány ajánlott, és amellyel az elmúlt két évben megerősítették a magyar gazdaságot. A magyar betétesek az elmúlt napokban felelősen viselkedtek, "a magyar bankokból nem ment ki pénz" - jegyezte meg a kormányfő, aki egyben meg is köszönte ezt az embereknek. A kormány történelmet ír azzal, hogy az idén három százalék alatt lesz az uniós szabályok szerint számított költségvetési hiány - közölte a miniszterelnök, aki vasárnap már arról is beszélt, hogy emiatt összességében 120 milliárd forint további megtakarításra lesz szükség az idei büdzsében.

A miniszterelnök a pénzügyi válságot többször is egy viharhoz hasonlította, amelyben nehéz tájékozódni, egyszerre kell kapaszkodni és közben gondolkodni azon, hogy merre tovább. Ebben a helyzetben nem az a jó kapitány, aki azt mondja, hogy "szaladj hajó, hadd szakadjon a vitorla", hanem aki óvatosan csökkenti a vitorla felületét, hogy azt a sebesség mámorában ne tépje ronggyá a szél - utalt a miniszterelnök az idei illetve a jövő évi költségvetésben tervezett szigorításokra, illetve az ellenzéki pártok adócsökkentést sürgető terveire. Gyurcsány emlékeztetett arra is: az MSZP feladata úgy kormányozni a nemzet hajóját, hogy a vihar elülte után elöl legyen.

A kormány gyorsan reagált és néhány nap alatt két intézkedést is hozott. Felső értékhatár határ nélkül vállalt garanciát a bankbetétekre és visszavonta adócsökkentési javaslatát. Az MSZP kompromisszumkészségét az jelzi, hogy befogadta az SZDSZ-nek a költségvetési plafonra illetve a Fidesznek a költségvetési tanácsra vonatkozó javaslatát. Erről már Veres János pénzügyminiszter beszélt a kongresszuson (vasárnap pedig egyeztetett az SZDSZ frakcióvezetőjével, Kóka Jánossal). Szerinte a válságra választ adó 12 pont, illetve az új makrogazdasági pálya intézkedései népszerűtlenek lehetnek ugyan, de ezek és más lépések végrehajtásában a gazdasági és politikai szereplők most bizonyíthatják felelősségüket.

A jelenlegi világgazdasági helyzetre kétféle válasz adható, a diktatúra illetve a demokrácia eszközeivel - emlékeztetett Vitányi Iván, a párt nagy öregje. A diktatúrában hamarabb lehet előre lépni, de csak a szakadék felé. A demokrácia adta válasz a járható út, de ehhez összefogás és megegyezés kell – mondta, utalva az SZDSZ-re, mellyel szerinte „felelősség szempontjából most is egy koalícióban vagyunk”.

A drámai helyzetben már komolytalanul cseng a „Gyurcsány a hibás” szólam. Erről Lendvai Ildikó frakcióvezető beszélt, felidézve Hiller István folyosói élcelődését, miszerint „senki nem gondolja, hogy Gyurcsány képes volt bedönteni a Wall Street-et, csak hogy tarthasson egy jó kongresszusi beszédet.” Lendvai Ildikó ugyan egyáltalán nem akarta a kongresszust, de végül keserűen megállapította, hogy nem is lehetne jobb időben tartani, mint amikor a válságot kezelni kell. A konvergenciaprogramba „majd’ belepusztultunk”, de ha nem lépjük meg, akkor most a környező országok Magyarország hulláját kerülgetnék” - jegyezte meg a szocialista frakcióvezető.

A piacgazdaságnak az a modellje, ami mindent a piac önszabályzó képességére bízott, megbukott. Észre kell venni, hogy a kis állam-nagy állam vitáját felülírta a történelem, újfajta államfelfogásra van szükség. Olyanra, amely kellően erős ahhoz, hogy jó intézkedéseket végrehajtson. Kellően tekintélyes ahhoz, hogy a társadalom különböző szereplőivel partneri viszonyt alakítson ki - vetette fel a párt teoretikusa, Hiller István, míg Szekres Imre elnökhelyettes (honvédelmi miniszter) arról beszélt, hogy a világgazdasági válság majdnem olyan veszélyes helyzet, mintha tankokkal támadnák az országot, mert a támadás az egész életformánkat veszélyeztetheti.Forrás: Népszava
 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld