Címlap Kultúra A magyar kultúra követének albuma
A magyar kultúra követének albuma PDF Nyomtatás E-mail

Forrás: Magyar Hírlap
2008. október 02. csütörtök, 20:52
Nyitva látám mennyeknek kapuját… címmel ma jelenik meg Sebestyén Márta első, istenes és világi énekeket felvonultató szólóalbuma. A Viva la Musica Kiadó által megjelentetett lemezen nyolc dal hallható. A ma esti, Művészetek Palotájában tartott lemezbemutató koncerten adja elő őket az énekesnő – a lemez elkészítésében is közreműködő – állandó művésztársaival, Szokolay Dongó Balázzsal és Bolya Mátyással.
A Kárpát-medence ezeréves kulturális hagyományaiból merítő, autentikus népzenei, liturgikus és világi muzsikát ötvöző zenei anyagról és születéséről a népdalénekesnő és Sebő Ferenc nyilatkozott az album sajtótájékoztatóján. A népzenész elmondta, Sebestyén Márta tehetségére a Kassák Klubban, a hatvanas évek végén figyelt fel, amikor a népdaléneklés autentikus megjelenési formája kevésbé volt csábító, és "sokan csúnyának tartották". "A művésznőnek már nagyon fiatalon hihetetlen, a zenei tudás alapját, a megfigyelést jelentő utánzókészsége volt, hangja mégis egyedülálló és utánozhatatlan" – mondta Sebő.Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára szerint nem véletlen, hogy Sebestyén Márta tavaly elsőként kapta meg a Magyar Kultúra Követe címet, hiszen csodálatos énekhangja erre bárhol a világban képessé teszi. Az énekesnő szüleiről, valamint az édesapja szülőfalujában, Csempeszkopácson őt ért meghatározó gyermekkori és a pályáját elindító élményeiről is mesélt.Sebestyén Mártával és a fúvós Szokolay Dongóval közös gondolataikról a pengetőhangszeres Bolya Mátyás így fogalmazott: "Fontosnak érezzük, hogy a folklór egy folyamat, amelynek résztvevői a múlt értékeit görgetik tovább. Közösségi műfaj, nem játéka mulandó divathullámoknak. Ezt az örökséget mi szabad művészeti alapanyagként használjuk.Meggyőződésünk, hogy a régiek is így gyúrták alkotóerejükkel az örökölt zenei formákat."

A sajtótájékoztatón a Virágszedők című számból készült, és a Csempeszkopács nyolcszáz éves Árpád-kori templomában forgatott videoklipet is bemutatták, majd ráadásként a jelenlévők ízelítőt kaphattak a három muzsikus élő zenei varázslatából.
 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld