Címlap Kultúra Szorgalmazzák az előadóművészeti törvényt
Szorgalmazzák az előadóművészeti törvényt PDF Nyomtatás E-mail
2008. szeptember 15. hétfő, 09:19
A zenei szervezetek alapvetően támogatják az előadóművészeti törvény tervezetét, és bíznak abban, hogy az előkészítés lezárulhat hétfőn, amikor valamennyi művészeti ág képviselői együtt vitatják meg a jogszabály szövegének legutóbbi változatát. Mindez a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetsége, a Magyar Zene- és Táncművészek Szakszervezetének (MZTSZ) képviselőinek és az énekkarok egy-egy tagjának pénteki budapesti megbeszélésén hangzott el. A zenei szakmai szervezetek folyamatosan egyeztettek a készülő előadóművészeti törvényről. A nyár elején megvitatott szövegváltozattal kapcsolatban írásos észrevétel nem érkezett - közölte Gyimesi László, az MZTSZ főtitkára, a törvénytervezet egyik szövegezője. Ezt úgy értékelte, hogy a zenei szervezetek alapvetően támogatják a törvényt, az augusztusban elkészült változattal kapcsolatban tehát a munkafolyamatot lezáró megbeszélésre kerülhet sor a hétfői közös, valamennyi művészeti ágazatot érintő fórum előtt.

Mint mondta, az augusztusban elkészült anyag már 90 százalékban tartalmazza valamennyi előadóművészeti ág, így a zenészek módosítási javaslatait is. A törvény szövegének ilyen módosítása mellett a szabályozás által érintett minisztériumok is elemzik és kritizálják a szöveget.

Gyimesi László szerint az oktatási és kulturális tárcánál félretették a törvény működtetéséhez szükséges 4 milliárd forintot, de a jogszabály a november elfogadás esetén is csak 2010-ben lép hatályba. Ám konszenzussal akár már a 2009-re szóló költségvetési törvényben érvényesítheti a tárca ennek a keretnek felosztását - hangsúlyozta a főtitkár.

Kiemelte: előzetes becsléseik alapján a törvény elfogadása esetén a finanszírozási lehetőségek, legalábbis a zenekaroknál (énekkaroknál, kamara-szimfonikusoknál) csaknem 50 százalékkal bővülhetnek. Hosszabb távon pedig, a társasági adótörvény módosítása után a 4 milliárdos keret akár 5 milliárdra is nőhet.

A vitában a határozott és határozatlan idejű foglalkoztatással kapcsolatban elhangzott, hogy határozott ideig 5 évnél tovább nem lehet senkit alkalmazni, ezt az uniós jogszabályok írják elő. Többen felhívták a figyelmet arra, hogy a szakirányú végzettség kérdését pontosítani kellene, hiszen a bolognai képzési rend a felsőfokú tanulmányokat bachelor és master fokozatra bontja, így ki kell deríteni, hogy a bachelor fokozat megfelel-e a törvényi kritériumoknak.


Forrás: www.tanc.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld