Címlap Kultúra Biblia-kiállítás nyílt Szomolyán
Biblia-kiállítás nyílt Szomolyán PDF Nyomtatás E-mail
2008. szeptember 06. szombat, 18:26

Biblia-kiállítás nyílt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szomolyán szombaton délután, a tárlat különlegessége, hogy a szentírások, és az egyéb vallásos témájú könyvek magántulajdonban vannak, azaz a falubeliek és a környékbeli ismerősök adták össze a kiállítás anyagát.

Vincze László, a kiállítás főszervezője elmondta: 108 könyvet láthatnak az érdeklődők, vallási felekezetnek megfelelően, tehát katolikus, protestáns és egyéb csoportosításban. Például külön asztalon láthatóak a Károli-bibliák, illetve az újszövetségi kiadások.

Arról is beszámolt, hogy már az 1500-as évekből vannak bibliáik és valamennyi, későbbi századból. A tárlatanyagában szerepelnek: úgynevezett teljes bibliák, újszövetségek, idegen nyelvű - héber, görög, latin, angol, német és kétnyelvű - szentírások, képes bibliák, zsoltáros könyvek, - zsolozsmás könyvek, és breviáriumok - apokrif iratok, illetve a Szentírás történetei alapján készült könyvek és biblikus könyvek.

Mint mondta, a kiállítás ötlete a Biblia évéhez kapcsolódik, a helyi imacsoport kezdeményezésére gyűjtötték össze a környékbeliektől a különleges könyveket, hogy bárki megnézhesse és megcsodálhassa a nem mindennapi kiadásokat. Hozzátette: a kiállított anyagban nem szerepelnek könyvtári példányok, mert az elgondolás az volt, hogy a helyben fellelhető régi és új kiadású bibliákat bocsássák közszemlére, erősítve ezzel a közösségi szellemet. "Így tehát a kiállítás anyagának teljes egészét a falu hívő emberei bocsátották rendelkezésre, illetve egy helyi magángyűjtemény és a helyi plébánia" - ismertette a részleteket.

Hozzátette: a bibliákat ő maga is gyűjtötte, és mivel szívesen foglalkozott ezekkel, a tárlat látnivalóihoz külön ismertetőket is készített. Ezáltal az érdeklődők is betekintést kaphatnak a könyvek történetébe.

A tárlatot a helyi közösségi házban rendezték be, mindösszesen egy napig látható, mert az őrzését nem tudják megoldani - fűzte hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy a biblia szó az ógörög byblion többes száma, jelentése "könyvek". Két fő részből áll, az Ószövetségből és Újszövetségből (más néven: Ótestamentumból és Újtestamentumból). 

A legek könyveként tartják számon, hiszen a világon a legtöbbször és a legtöbb nyelvre lefordított, a legtöbb kiadást és a legnagyobb példányszámot megért könyv.

(mti)Forrás: Magyar Nemzet
 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld