Címlap Gazdaság Nincs mit eladni a bezárt nagy kórházakból
Nincs mit eladni a bezárt nagy kórházakból PDF Nyomtatás E-mail
2008. szeptember 04. csütörtök, 22:02

Alig talált értékesíthető eszközt a felszámoló hivatal a nemrég bezárt három országos egészségügyi intézetben. Az értékesebb műszerek ugyanis szinte kivétel nélkül kórházi alapítványok tulajdonában voltak, s mint ilyet az alapítók, többnyire főorvosok elvitték. Legkésőbb a jövő hónap végéig jogi értelemben is lakat kerül a három bezárt országos egészségügyi intézetre: a Svábhegyi Gyermekkórházra, az Országos Pszichiátria és Neurológiai Intézetre valamint az Országos Gyógyintézeti Központra. Az épületeket a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. értékesíti, az ingóságok és vagyonhoz kapcsolódó jogok az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézethez (EKI) kerültek. Azonban a hivatal szakemberei által az ingóságok értékesítéséből remélt több százmillió forint helyett, az első licit tanulsága szerint be kell érni néhány tízmillió forinttal. Sőt, 4,5 milliárd forint téttel perek maradtak hátra.

A felszámolók számára az eljárás közben derült ki, hogy a nagyobb értékű eszközök nem állam tulajdonban vannak, hanem a kórházakban működő alapítványokhoz tartoznak. Ezt a hozzáférhetővé vált leltári listák tették egyértelművé. A három intézményben csaknem negyven, általában orvosok nevére bejegyzett alapítványt találtak, a legtöbbet az Országos Gyógyintézeti Központban. Az alapítványok vezetői távozásukkor magukkal vitték a műszereket is, amihez joguk volt, hiszen a papírok szerint nem közpénzből vették a gépeket, hanem éppen az orvosokra való tekintettel adományként kapták.


Kárpáti Zsuzsa, az EKI főigazgatója elmondta, találtak arra is példát, hogy egy cég tartós bérleti szerződéssel digitális röntgen biztosított a kórháznak. A bérletért ugyan nem kellett fizetni az intézménynek, de a főorvos a kórház számlájára rendszeresen röntgen filmet vásárolt a cégtől. (Miközben a digitális röntgengéphez nincs szükség filmre.)

A hivatal vezetője szerint nem is olyan egyszerű felszámolni egy bezárt intézményt, párhuzamosan többféle folyamat zajlik. Például miközben több feljelentést tettek kerítésen át kilopott orvosi eszközök miatt, adatkezelési jogosítványt kellett szerezniük a bezárt kórházak betegdokumentációjának kezeléséhez.

Az adatvédelmi biztos útmutatása alapján valamennyi intézmény kórlapjainak digitális feldolgozása elkezdődött. Időben visszafelé haladnak, a betegek közvetlenül az intézményben (amíg még van ott valaki), illetve az ÁNTSZ kistérségi intézetein keresztül egy-két napon belül hozzájuthatnak kórlapjaikhoz. Az adatokat a taj-szám, és egyéb személyes azonosítók alapján tudják kikeresni. 

Az EKI főigazgatója elmondta, hogy az ingatlanok értékesítése sem lesz egyszerű. A Lipótmezei intézet több épületében például lakók vannak, sőt a majdani tulajdonosnak örökös szolgalmi utat kell majd biztosítani, mert a telek közepén található a budai területek vízkészlet tározója.  


Forrás: Népszabadság
 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld