Címlap Kultúra Ékeket vernek a romák közé
Ékeket vernek a romák közé PDF Nyomtatás E-mail
2008. augusztus 29. péntek, 18:29
Rostás-Farkas György költő, tudós, főszerkesztő, műfordító. És cigány. Legjobban akkor érzi származásának erejét és kivívott méltóságát, amikor szülőfalujába, Újkígyósra utazhat. – Balladás álmok című, válogatott verseit őrző kötetében sok más, szép vers között ott van az Újkígyósról jöttem című. "Meghatódva térek / mindig vissza Újkígyósra / ahol megismernek még / a régi öregek / s mint hajdanán / szívből üdvözölnek" – írja. Mit jelent önnek a szülőfalu?

– Az emlékezés színhelyét. Nem a földrészek nagyok, hanem az a térség, amely számon tartja a fiait, s persze engem is. Az idén meghívtak egy fórumra, eljöttek a régi osztálytársak, a tanárok. Mintha tegnap váltunk volna el egymástól, olyan könnyen jön a jó szó, a szép szó. Jó visszagondolni Rácz László tanár úrra, találkozni Mészáros Ilona tanárnővel, látni az Öreg utcát, s jó tudni, hogy megvan a vén eperfa is. Jó tudni, hogy tanáraimnak visszaszolgáltathattam az útravalót.



– Tudósként a cigányság történetét és mai állapotát kutatja. Vannak ebben a munkában társai?

– Természetesen. Harminc tanítványom van, mindenhová követnek, magam is igyekszem minél többet velük lenni. Ez a közelség azért fontos, mert így az életben sajátíthatják el azokat a viselkedési normákat, amelyek nélkül kivetné őket a többségi, egyébként magát értelmiséginek valló társadalom. Édesapámtól és bátyámtól megtanultam: nincs különbség cigány és cigány közt, akik mégis ezt vallják, szándékosan törekednek arra, hogy megosszanak minket. Egységes nép voltunk Indiában, azonos volt a nyelvünk, a kultúránk, a szeretet ereje tartott össze minket. Ezért maradhattunk meg. Nem értem, miért kell ékeket verni közénk.



– Kik teszik ezt?

– Azok a cigány származású értelmiségiek, pártvezetők, a hatalom által lízingelt romák, akik gőgjükben semmitől sem riadnak vissza. De nem akarok magam is sárdobáló lenni, neveket nem mondok.



– Akkor térjünk vissza a tanítványokhoz. Kiktől reméli a legtöbbet? De mondjon neveket is!

– Tessék: László Zoltán, Bogdán László, Kankovács István. Küldetéses emberek, misszionáriusokként vállalták feladatukat, a cigányság felemelkedésének szolgálatát. Felkészültek, naprakészek, helyet követelnek maguknak a magyar társadalomban. Csak úgy lehetünk magunk is uniós állampolgárok, ha törekszünk arra, hogy kiművelt emberfők legyünk.






Pályakép

Rostás-Farkas György 1949. február 28-án született Újkígyóson, saját bevallása szerint olyan családban, közösségben, amely ragaszkodott hagyományaihoz, nyelvi kultúrájához, annak ápolásához, megőrzéséhez. 1970 és 1988 között a Lapkiadó Vállalat munkatársa, szerkesztője, majd felelős szerkesztője, 1994 és 1998 között a Fővárosi Roma Önkormányzat elnöke volt. 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével tüntették ki, 2005-ben József Attila-díjat kapott. A Cigány Tudományos és Művészeti Társaság elnöke. (forrás: www.phrala.hu)

Forrás: Magyar Hírlap
 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld