Címlap Kultúra Sztárparádé a filmfesztiválon: George Clooney, Brad Pitt...
Sztárparádé a filmfesztiválon: George Clooney, Brad Pitt... PDF Nyomtatás E-mail
2008. augusztus 27. szerda, 13:51
Ma kezdődik és szeptember 6-ig tart a 65. Velencei Filmfesztivál, amelyet idén az olasz és a japán filmek túlsúlya s a független alkotók jelenléte jellemez.A Wim Wenders (1982-ben Arany Oroszlánt nyert A dolgok állásával) elnökölte zsűri huszonegy versenyfilmet mustráz, amelyek között mindössze öt amerikai produkció szerepel. Marco Müller, a Mostra művészeti igazgatója ezt azzal magyarázza: kevés amerikai stúdió kockáztatja, hogy a száznapos hollywoodi sztrájk miatt csak az év végén bemutatásra kerülő filmjeik ennyivel korábban legyenek láthatók világpremierben. A Coën fivérek versenyen kívül bemutatott nyitófilmje egy visszavonult CIA-ügynök memoárjának illetlen kezekbe kerülése köré épül. A Burn After Reading olyan sztárokat vonultat fel, mint George Clooney, Brad Pitt vagy John Malkovich. Darren Aronofsky-tól a The Wrestler a Rocky Balboa stílusában egy kiöregedett bokszoló visszatérését dokumentálja a ringbe, Mickey Rourke-kal az ellenfelével leszámoló ökölvívó szerepében. Jonathan Demme egy függőséggel küzdő nő (Anne Hathaway alakítja) és családja ütközését meséli el a Rachel Getting Marriedben. A kemény hangvételű filmjeiről híres Kathryn Bigelow az iraki háborúról készített Hurt Lockert Ralph Fiennesszal és Guy Pearce-szal játszatja. Inárritu ex-forgatókönyvírója, a mexikói Guillermo Arriaga a Bábelhez hasonlóan építkezik rendezői debütálásában, a The Burring Plane-ben, amelynek két húzóneve Kim Basinger és Charlize Theron. Az iráni Anmir Naderi Vegas: Based on a True Storyval látogat a Lidóra. A fesztivál régi nagy kedvence, a japán Kitano Takeshi saját főszereplésével készítette az Achilles to Kave című vígjátékát. A Chihiro szellemországban rendezője, a szintén japán Miyazaki Hayao új animációjában egy kisfiú és egy aranyhal történetét meséli el.

Változatosnak ígérkezik az euró­pai versenymezőny. Az olasz felhozatalból a török származású Ferzan Özpetek Egy tökéletes nap címmel egy család életének huszonnégy óráját követi nyomon. A melankólia mesterének tartott Pupi Avati, akit hetvenedik születésnapja alkalmából novemberben a budapesti Olasz Intézet lát vendégül, az apa-lány kapcsolatról beszél a Giovanna papájában. Isabelle Huppert Can Togayjel, a berlini Collegium Hungaricum igazgatójával állt Werner Schroeter háborús kamerája elé az uruguayi Juan Carlos Onetti regényéből forgatott Malinában. Vér, gyilkosság, szado-mazo jelenetek tarkítják a japán horror és a thriller műfaját ötvöző Barbet Schroeder legújabb filmjének vásznát, aki Az ördög ügyvédjét követően visszatért a thriller-fikció műfajához.

A versenyen kívül bemutatott alkotások sorában a százötven éve született Giacomo Puccinire egy máris vitatott (a törvényes unoka, Simonetta által támadott) filmmel emlékeznek. Paolo Benvenuti a Puccini és a lány rendezője a Nyugat lánya idejéből új epizódokat fed fel a komponista magánéletéből. Adriano Celentano szinte az utolsó pillanatban vonta vissza a fesztiváltól az 1975-ben általa rendezett Yuppi du című zenés filmje restaurált kópiájának a vetítését. Mindazonáltal a hetven­éves rocker jelen lesz a csendes, visszahúzódó filmes, Ermanno Olmi köszöntésénél, aki Velence életmű Arany Oroszlánját veheti majd át.

Forrás: Népszava
 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld