Címlap Diákélet, oktatás Időben az iskolákba érnek a tankönyvek
Időben az iskolákba érnek a tankönyvek PDF Nyomtatás E-mail
2008. augusztus 24. vasárnap, 18:51
A terjesztők szerint időre megérkezik minden tankönyv az iskolákba. Ezt erősítette meg Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke és Jókai István, a Nemzeti Tankönyvkiadó vezérigazgatója is. Így reagáltak a Magyar Nemzet tegnapi cikkére, amely szerint félmillió tankönyv biztosan nem lesz tanévkezdésre az iskolákban. Arról, ha a tankönyvek nem érkeznek meg időben az iskolákba, kizárólag a kiadók tehetnek – tudtuk meg Bakonyi Lászlótól, az Oktatási Hivatal (OH) elnökétől. Miután ugyanis a korábbi években probléma volt a tankönyvkiszállítással, az állam garanciát akart teremteni arra, hogy ez többé ne fordulhasson elő – mondta. Ezért 2007-ben módosították a tankönyvpiac rendjét szabályozó törvényt. Ennek lényege, 2008. január 1-jétől tankönyvként csak azt a könyvet, digitális tananyagot vagy más információhordozót lehet forgalomba hozni, megrendelni, amelyet tankönyvvé nyilvánítottak és felvettek a hivatalos tankönyvjegyzékbe. Az iskoláknak február 15-ig erről kellett rendelniük, s a kiadóknak szeptember 1. a szállítási határidő. Vannak természetesen olyan könyvek, amelyeket ugyan évek óta használnak, mégsem kerültek még rá a jegyzékre, csak egy ideiglenes listára. Az akkreditáció hiánya azonban nem lehet a szállítás akadálya – közölte Bakonyi. Az ideiglenes részjegyzéken jelenleg 16 kiadó körülbelül 200 könyve szerepel. A kiadóknak így megfelelő idő, legalább fél év állt a rendelkezésükre, hogy vállalt kötelezettségüknek eleget tegyenek. Ha nem tudtak, azért csak magukat okolhatják. Ezért valótlan a Magyar Nemzet cikkében leírt vád, miszerint a tankönyv-jóváhagyási eljárás elhúzódása okozza a kiadók által prognosztizált késedelmes szállítást.

Valótlan a jobboldali napilapban megszólalók azon állítása is, mely szerint valamennyi tankönyvet újra kellet írni és engedélyeztetni. Az érvényes engedéllyel rendelkezőket – ez a többség, körülbelül 80-90 százalék – nem kellett újra jóváhagyatni – fejtette ki Bakonyi László. Elmondta, hogy augusztus 22-ig 1062 jóváhagyási kérelem érkezett hozzájuk, ebben olyan kiadó is szerepelt, amely arculatváltása miatt minden könyvét újra akkreditáltatta. A Nemzeti alaptantervben és a kerettantervekben korábban bekövetkezett változásokat azonban a tankönyvkiadóknak is követniük kellett, és ahogy Bakonyi László megjegyezte, az Oktatási Hivatal csak azt tartja és tartatja be, amit a törvény előír.

Valótlan a cikkben megszólalók azon állítása is, hogy szűkül a tankönyvpiac – szögezte le Bakonyi László. Bizonyíték erre, hogy a tankönyvjegyzéken jelenleg 3566 darab tankönyv szerepel, ami mintegy 17 százalékkal több a tavalyi 3030 darabnál.

Cáfolja a Magyar Nemzet cikkében leírtakat Jókai István, a legrégebbi, legnagyobb cég, a Nemzeti Tankönyvkiadó Zrt. vezérigazgatója is. Elmondta, meghirdetett kiadványaik mind elkészültek, és a tanév megkezdése előtt eljutnak az iskolákba. Egyik legnagyobb terjesztő partnerük a közoktatásban nem, csak a szakmai tankönyvek területén érzékel kisebb hiányokat. Emlékeztetett rá, hogy az övék a tankönyvpiacon a legrégebbi és szerinte a legjobb kiadó, de hatalmas munkát kellett elvégezniük ahhoz, hogy könyveik többségét időben jóváhagyják. „A pedagógusok választása, hogy a gyerekek egyharmada a mi tankönyveinkből tanul. A mi könyveinket is visszaadják javításra, de ezek száma elenyésző, mivel kiadónk rendkívül nagy hangsúlyt fektet mind a szakmai, mind a formai minőségre” – mondta Jókai István.


Forrás: Népszava
 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld