Címlap Kultúra Aron az erdőben
Aron az erdőben PDF Nyomtatás E-mail
2008. augusztus 16. szombat, 13:15
A mesékben a legkisebb testvéré a főszerep. Elkészült egy többé-kevésbé igaz mese Hollywoodban. Hősökről szól, akik feltehetően nem voltak makulátlanok. Ám abban a legfiatalabb fivért éppen ki akarják retusálni a történetből.

A mozit a tervek szerint december közepén mutatják be. Az egyik legjobb időpont: a karácsonyi szezonban mindenki erre figyel majd, s még jelölhető a következő Oscar-díj-osztásra is. Minden adott is erre: a hősi epikus történet, a rendező (Edward Zwick) és Daniel Craig, a főszereplő, aki két James Bond-alakítás között játszotta el a legidősebb Bielskit.


A film plakátja már elkészült, rajta a bőrkabátos Craig. Nem kell nagy filmtörténeti ismeret ahhoz, hogy kitaláljuk: második világháborús partizánfilmet reklámoz a plakát. A film angol címe Defiance. Lehet Ellenállásnak, vagy akár Dacnak is fordítani. Alcíme is van: A Bielski fivérek. A film valódi eseményeken alapul, hősei a maguk nevén szerepelnek. A történet teljes valódiságát azonban vitatják. Sőt, tartani lehet tőle, hogy botrányok kísérik majd a vetítést.


A Bielski testvérek hőstetteiről, s az általuk szervezett partizánosztagról több könyv is született. A zsidó ellenállók tetteit bemutatja a jeruzsálemi Jad Vasem Múzeum is. A mártíromság, a pusztulás, az értelmetlen áldozatok mellett kell a példa az ellenállásra, a kiállásra. Olyanra, amilyen a varsói gettó felkelése volt. Ott azonban a hősök szinte mind elpusztultak. A Bielski fiúknak viszont sikerült megmenteniük legalább ezerkétszáz halálra szánt zsidót a mostani Fehéroroszország erdeiben.


A történet egyik olvasata szerint a Bielski fivérek családtagjaikkal, szomszédaikkal menekültek az erdőbe, majd más zsidó bujdosók is csatlakoztak hozzájuk. A németek és helyi segéderőik a városi zsidókat a megsemmisítő táborokba (Treblinka, Majdanek) szállították, a falusiakat helyben mészárolták le. A menekülők kunyhókat ástak a földbe, negyvenen éltek egy-egy ilyen építményben. Fegyverük alig volt, néhány pisztoly és pár karabély. A csapat vezetője szinte a kezdetektől a harmincnégy éves Tevje Bielski lett. A korábbi kereskedő tizedességig vitte a lengyel hadseregben, 1939-41 között, az első szovjet megszállás idején helyi funkciót töltött be. A menekülők ritkán csaptak össze a németekkel. A többi erdei csapathoz hasonlóan a falusiaktól rekviráltak (azaz: raboltak) élelmiszert. Tevje azt mondta: egy zsidó életének megmentése többet ér tíz hitlerista halálánál. Két héttel halála előtt egy interjúban azt mondta, hogy ő maga soha nem vett részt a németekkel való közvetlen összecsapásban. "Menteni akartam, nem ölni" - mondta Nechemia Tecnek, aki később megírta a mostani film alapjául szolgáló könyvet az "erdei Jeruzsálemről". A Bielski vezette erdei menedék lakói maguk nevezték Jeruzsálemnek rejtekhelyüket. A lakókunyhók mellett vágóhidat, pálinkafőzőt, műhelyeket és kórházat létesítettek. Később már fegyverjavító műhelyük is volt, amely a szovjet partizánoknak dolgozott.


A hatalmas erdőségben nem voltak németek, a Wehrmacht és az SS csak a vasutat őrizte. A rendcsinálást litván, lett és fehérorosz segédcsapataikra bízták.


És az erdőben ott volt vagy húszezer szovjet partizán. Sokan a német támadás elől menekülve kerültek az erdőbe, mások később csatlakoztak hozzájuk. A történet szerint a partizánok először fel akarták számolni Bielski Jeruzsálemét. A jeruzsálemiek ugyanis alig-alig harcoltak, nem ismerték el Moszkva irányítását, és miközben a partizánokkal versengtek, megdézsmálták a helybeli parasztok szűkös tartalékait. A felszámolás elmaradt. Csernisev vezérőrnagy, a partizánsereg vezére megállapodott a legidősebb Bielskivel, hogy a zsidó osztag ezentúl együttműködik velük. Az erdei Jeruzsálemről riportot írat egy frontújságba, s azon túl a Bielski-csapat ideológiailag is "kóser" lesz.

A nácik tudtak a zsidó menedékről. A legidősebb Bielski fejére százezer márka vérdíjat tűztek ki. Hiába. A négy Bielski testvér és velük a többi "jeruzsálemi" megéri a szovjetek visszatérését. Azael Bielski belépett a szovjet hadseregbe, és elesett Königsberg alatt. A többiek három évvel később Lengyelországból Izraelbe emigráltak, onnan pedig az Egyesült Államokba. A fuvarozási bizniszben dolgoztak. Háborús tetteik sokáig alig érdekeltek valakit. Idővel felfedezték őket, és mindazt, ami történt velük. A túlélőkkel interjúkat készítettek, megjelent róluk néhány könyv és dokumentumfilm. Ezekből kiderült a hősi menekülés és a túlélés megannyi brutalitása.

Az interneten olvasható a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézet (IPN) közleménye, amely beszámol az 1943. május 8-án történt tömeggyilkosságról. A dokumentum szerint ezen a napon a szovjet partizánok - köztük Bielski osztagának zsidó tagjai - megtámadták Naliboki városkát, és ott száznál több férfit, főként a helyi önvédelmi osztag tagjait megölték. A közleményt Anna Galkiewicz, az IPN lodzi hivatalának ügyésze írta alá. Ő vizsgálta az ügyet, hallgatta ki a túlélőket. A megmenekült zsidók leszármazottai és sok független kutató is azt állítja, hogy az IPN által terjesztett történetváltozat egyoldalú és tendenciózus. A kutatóközpont az ellenzékbe szorult Jog és Igazságosság párt befolyása alatt áll - írta az izraeli Haarec. A lap szerint a készülő leleplezés fogalmazóinak antiszemita szándékait mutatja. A Gazeta Wyborcza újságírói tovább kutatnak. Ők is decemberben akarnak előállni a Bielski testvérekről készülő könyvükkel. Furcsa. Mintha a Hollywoodban elkészült történethez és annak időzítéséhez igazodnának a dolgok.


A Gazeta Wyborcza újságírói felhívták a film produkciós irodáját.


- Lesz-e szó a filmben a naliboki mészárlásról?


- Nem.


- A Bielski fivérek harcolnak majd németekkel?


- Igen.


- És lengyelekkel?


- Nem.


- Miért három testvérről van szó, amikor ők négyen voltak?


- A filmben négyen vannak, de hárman főszereplők a forgatókönyv szerint.


A negyedik testvér, Aron valóban kisfiú volt, amikor bátyjaival kiment az erdőbe. Most azonban nyolcvan körüli úr, akiről épp a premier előtti film kapcsán írnak. A legfiatalabb Bielski ugyanis, aki ötven éve Bellre változtatta a nevét, katolikus lengyel feleségével együtt házi őrizetben van a floridai West Palm Beachben. Azzal vádolják, hogy fondorlatos módon megszerezte egy idős lengyel asszony negyedmillió dollárját. A Bell Bielski házaspár a kilencvenhárom éves Zaniewska asszonyt egy lengyelországi idősek otthonába vitte és ott hagyta. A hölgyet végül megtalálták, és a varsói amerikai nagykövetség segítségével hazakerült. A Bell házaspár akár kilencven év börtönbüntetést is kaphat a csalásért, ha rájuk bizonyítják.


A filmre ötvenmillió dollárnál többet költöttek. Az első nézők el vannak ragadtatva a történettől. A tiszta hősi történetekre és önfeláldozó hősökre ugyanis nagy a kereslet mostanában. A legifjabb Bielski fiú lehetséges aggkori botlása azonban zavarja a képet. Lehet, hogy végül kiretusálják a filmből, ahogy oly sok huszadik századi történetben tapasztaltuk.Forrás: Népszabadság
 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld