Címlap Diákélet, oktatás A felvételi ponthatárok kihirdetése után élénkül az albérletpiac
A felvételi ponthatárok kihirdetése után élénkül az albérletpiac PDF Nyomtatás E-mail
2008. augusztus 08. péntek, 13:51
Megkezdődött az albérlet-hajsza az egyetemi városokban, az új diákok keresik ideiglenes otthonaikat. Ezer-ezerötszáz forint négyzetméterenként a tarifa. Az internet-hozzáférés ma már ezen a piacon alapkövetelmény. Nem érdemes halogatni az albérletkeresést: bár a fővárosban és vidéken is bőséggel kínálnak kiadó lakást és szobát a tulajdonosok, az egyetemekhez, főiskolákhoz közeli, jó fekvésű, kis költségű helyeket pillanatok alatt lefoglalják az élelmesek. Ebben a szegmensben ilyenkor az eladó lakások iránti kereslet is élénkül - ha a szülő teheti, befektet, ahelyett, hogy az ablakon szórná ki a pénzt. A lakótársaktól beszedett bérleti díj fedezheti a törlesztőrészleteket.

Míg vidéken az egyetemekhez közeli téglalakások átlagosan havi 1000 forint négyzetméteráron bérelhetők, Budapest jobb helyein a kisebb lakások esetében a díj meghaladhatja az 1500 forintot. A panelek négyzetméteréért a fővárosban is 1000 forint körül kérnek. Valkó Dávid, az Otthon Centrum vezető elemzője szerint a diákok körében azok a kerületek a népszerűek, ahol jó a tömegközlekedés, jár metró, vagy közel az egyetem, a főiskola. Ma már alapelvárás, hogy a lakásban legyen internet-hozzáférés.


Budán a XI. és a III. kerület a legnépszerűbb, a pesti oldalon pedig a VI., VII., VIII., IX., XIII. és a XIV. kerületben laknak szívesen a diákok. - Az első évben általában még egyedül keresgélnek, később már összefogva bérelnek lakást a diákok. A külföldiekre is jellemző, hogy többen élnek egy lakásban, ám ők többnyire az V. kerületi, vagy a Nagykörúton belüli, jó minőségű, nagy konyhás lakásokat kedvelik - mondja a szakértő.


Miután kiderült, kinek melyik egyetemre sikerült bejutnia, az interneten is megszaporodtak az albérletet kínáló és az albérlőtársat kereső bejegyzések. Ezek szerint egy XIII. kerületi, Dunára néző, másfél szobás, panorámás lakáson például két lakótárssal közösen már 19 ezer forintért és a rezsi harmadáért lehet osztozni, s hasonló összeggel - 18 ezer forint lakbérrel és a rezsi egyharmadával - lehet betársulni két lány mellé egy kőbányai lakásba. A Keleti pályaudvarnál fejenként 22,5 ezer forintért kínálnak négy diáknak internettel, kábeltévével és masszázskáddal ellátott lakást, miközben nem sokkal kérnek kevesebbet egy hét négyzetméteres budai félszobáért.


Az Otthon Centrum által összeállított vidéki körkép szerint Debrecenben az ár és az egyetem közelsége a diákok legfőbb szempontja, emellett egyre fontosabbá válik az egyedi fűtés. A kisebb, gázfűtéses téglalakások, valamint a többszobás panelek egyaránt keresettek. Utóbbiak bérleti díja ugyanis valemelyest alacsonyabb, a drágább távfűtés költsége pedig megoszlik az együtt költöző diákok között. A városban egy téglaházban található garzonlakás havi bérleti díja 35 ezer forint körül van, a kétszobásokért 50-60 ezret kérnek. Egy háromszobás panelért általában 70 ezret kell fizetni. Az egyetem közelsége a bérleti díjban nem, legfeljebb a könnyebb kiadhatóságban mutatkozik meg.


Szegeden már júliusban elkezdik a lakáskeresést a diákok. Akárcsak országszerte, ebben az egyetemi városban is jellemző, hogy az első évben albérletbe költözik a diák, a második évtől azonban - amikor már biztos, hogy még évekig a városban tanul majd - szülői segítséggel lakást vesznek. Ezt megosztják 2-3 diáktársukkal, így csökken a fenntartási költség, és többnyire a hiteltörlesztést is sikerül fedezni. Szegeden sok külföldi diák is tanul, akik szintén inkább lakást vesznek. Az olcsóbb panellakások kedveltek: bár távol vannak az egyetemtől, a lakótelepeken jó a tömegközlekedés és megfelelő az infrastruktúra. Egyetemhez közeli téglalakás havonta 50-120 ezer forintért bérelhető, távolabb 30-80 ezer forintra csökken a díj. Egy panelszoba 12 ezer forint plusz rezsitől megkapható.


A lakásvásárlás Győrött is egyre gyakoribb megoldás a bérlés helyett: az érdeklődők többnyire az egyetemhez közeli, téglaépítésű garzonokat keresik. Bár ez drágább városrésznek számít, az itt megvásárolt ingatlan hosszú távon is jó befektetés. Bérletre távolabbi, olcsóbb, 35-50 négyzetméteres lakások a keresettek, akár tégla-, akár panelépületben. A főbérlős ingatlan - az országos helyzetnek megfelelően - itt is csak végső esetben merül fel lehetőségként. Egyetemhez közeli téglalakás esetében havi 1000 forint/négyzetméter díjjal lehet kalkulálni (rezsi nélkül), míg az egyetemtől távolabbi paneleket mintegy 20 százalékkal olcsóbban adják bérbe a tulajdonosok.


Pécsett az Egyetemváros, az Uránváros és a Belváros a legkedveltebb az egyetemisták körében. A fő szempont a tanintézet közelsége. A 40-60 négyzetméteres, másfél, két és fél szobás lakások a keresettek. Az albérleti árdíjak általában nem függnek attól, hogy a ház tégla vagy panel. Egy garzon bérleti díja 30 ezer forintról indul, a 2-3 szobás, külföldiek körében is kedvelt belvárosi téglalakásért pedig havonta akár 70 ezer forintot is ki kell fizetni.Forrás: Népszabadság
 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld