Címlap Kultúra Ami kárpátaljai, az egyeseknek nem irodalom
Ami kárpátaljai, az egyeseknek nem irodalom PDF Nyomtatás E-mail
2008. augusztus 07. csütörtök, 14:00
A Sátán fattya című verses regényében Nagy Zoltán Mihály, a kárpátaljai magyar irodalom jeles alakja egy fiatal lány történetét meséli el, aki a második világháborút követő vészterhes időkben a kor áldozata lett: szovjet katonák erőszakolták meg, és várandós maradt, a falu pedig kiközösítette, mondván, a Sátán fattyát hordozza szíve alatt. A Magyar Napló Kiadó gondozásában megjelent kötet 2001-ben elnyerte Az Év Könyve címet, s talán nem is kell ennél nagyobb biztatás egyetlen szerzőnek sem. Például hogy trilógiává bővítse művét. – Milyen helyzetben van ma a kárpátaljai magyar irodalom?

– A Kárpátalján művelt magyar irodalom helyzete megnyugtatónak nem, de elkeserítőnek sem mondható. Némi nagyvonalúsággal azt mondhatnám, hogy kiteljesedőben van: születnek új művek, jelentkeznek számomra rokonszenvesen friss szemléletű tehetségek. Más kérdés azonban az anyaországhoz való viszonyulásunk, ami akár alkotóként is változhat, egyvalamiben mégis azonos: 2004. december 5. óta szemrehányóan kritikus. Az akkor elszenvedett arculcsapás kínját ugyanis csak nagyon kevéssé enyhítik a Szülőföld Alaptól kapott támogatások, amelyekből könyveink és irodalmi fórumunk, az Együtt című folyóirat megjelenik.– Néhány évvel ezelőtt indult újra az Együtt. Mi hívta életre ismét ezt az irodalmi fórumot?

– A Hatodik Síp című folyóirat az ezredforduló táján megszűnt, a kárpátaljai magyar írók saját fórum nélkül maradtak. Ebben a helyzetben fordultam körlevélben pályatársaimhoz a kérdéssel: hozzám hasonlóan érzik-e ők is szükségességét egy új folyóirat alapításának? Minden címzettől igenlő választ kaptam. Dupka György, a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közösségének társelnöke azonnal megtette az első lépést a lapalapítás érdekében: sikeres pályázatot nyújtott be az első évfolyam számainak kiadási költségeire. Mindez 2002 tavaszán történt, májusban pedig már meg is jelent az első szám.– Az újraalapítást kezdeményező főszerkesztőként miért akar mégis leköszönni pozíciójáról az év végén?

– Folyóiratunk alapító főszerkesztőjének S. Benedek Andrást tekintjük, aki az egykori szamizdatot gondozta. 2002-ben pályatársaim rám bízták az immár "igazi" folyóirat szerkesztését. A tőlem telhető hozzáértéssel és ügybuzgósággal hét éve végzem ezt a munkát, de közben elszaladt fölöttem az idő, maholnap betöltöm hatvanadik életévemet, és "rémülten" látom, hogy jórészt a folyóiratra fordított idő és energia miatt ebben az időszakban csak a töredékét sikerült megírnom mindannak, amit különböző műfajokban szerettem volna. Nyugdíjazásom után, remélhetőleg zavartalanabb körülmények között, a saját dolgaimat szeretném megírni. Másfelől: eljött az ideje, hogy a fiatalabb, frissebb szemléletű nemzedék kapjon jogot és lehetőséget a folyóirat arculatának formálásához.– Valóban együtt vannak a kárpátaljai magyar írók? Jellemző-e az irodalmi életre ugyanaz a politikai megosztottság, mint ami Magyarországon tapasztalható?

– Folyóiratunk címe nem az "egy húron pendülés" tényét, inkább annak szükségességét sugallja. Irodalmi vonatkozásban nagyjából hasonló a látásmódunk és értékítéletünk, a politikai vonzalmak és taszítások tekintetében eltérő. Biztató azonban, hogy egy-két kivétellel mindannyian a folyóirat körül vertünk tanyát. Tulajdonképpen csupán Balla D. Károly hiányzik közülünk, ő "csak" ócsárol bennünket és műveinket saját internetes honlapján. Mentségére legyen mondva: őt annak idején nem tájékoztattuk a lapalapítás szándékáról. De miért is tettük volna, ha az ő véleménye szerint "ami kárpátaljai, az nem irodalom".

Forrás: Magyar Hírlap
 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld