Címlap Vélemény & vita Felmérhetetlen veszteség
Felmérhetetlen veszteség PDF Nyomtatás E-mail
2008. július 28. hétfő, 16:41
Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet utolsó főigazgatójaként és a hazai stroke-beteg-ellátás egyik megszervezőjeként kívánok reagálni dr. Molnár Lajos országgyűlési képviselő június 28-i nyílt levelére, amelyet dr. Szabó Máté ombudsmannak címzett.

A stroke - évi 40-50 ezres új beteggel - népbetegséggé vált, aminek sikeres terápiáját a korai, három órán belül elkezdett gyógykezelés biztosítja. Ez regionális - a fővárosban 40 percen belül elérhető - centrumok szervezését tette szükségessé. A Nemzeti Stroke Programban megfogalmazott elvek szerint az elmúlt 15 évben kialakult az országban a sikeres stroke-beteg-ellátás feltételrendszere. Erre utaltak a példa nélkül csökkenő stroke-halálozási adatok. A közigazgatási határozat miatt a stroke- és a neurológiai ellátás az OPNI megszűnésével 60 ágyat vesztett. Megszűnt az általános neurológiai osztály, a 32 ágyas stroke-osztály az új helyén, az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézetben (OITI) 20 ágyon működik csupán. Az intenzív szintű stroke-ellátás a OPNI-ban működtetett nyolc ágy helyett az OITI-ben két ágyon üzemel. Az OITI-ben nincs belgyógyászati, kardiológiai háttér, nincs véralvadási, genetikai laboratórium. Az OPNI-ban megszűnt a különlegesen felszerelt, 30 ágyas stroke-rehabilitációs osztály. A pályázati forrásból 14 millió forintért beszerzett, számítógéppel vezérelt, járásrehabilitációt javító berendezés (gait-trainer) egy éve használaton kívül áll az intézet lezárt épületében. A kieső képalkotó tevékenység miatti CT/MRI-vizsgálatokra a várakozási idő jelentősen meghosszabbodott, elérheti a négy-hat hetet.


Az OPNI stroke-részlegének átköltöztetésekor a szakmai aggályokban egyetértés volt a két főigazgató között, amit a főigazgatók nyugdíjazása követett. Az Agyérbe-tegségek Országos Központja jogutód és indoklás nélkül megszűnt. További veszteségeket jelent azoknak az osztályoknak a felszámolása, amelyeknek profilja végleg megszűnt, így a Memória Klinika, ahol az országban egyetlen helyen működött pszichiátriai belgyógyászat és fertőzőosztály, a játékszenvedély és a táplálkozási zavarok ellátására szakosodott osztály. Nem működik a budai oldalon drogambulancia. Az európai hírű Neuropatológiai Laboratórium működtetése szünetel. Alig lehet számba venni a veszteséget, amit a neurológia, a stroke-ellátás a pszichiátria, valamint a szenvedélybeteg-ellátás szenvedett az átszervezéssel.


A legkönnyebben marginalizálódó társadalmi csoportok között is legrosszabb helyzetben a mentális betegségben szenvedők vannak. Érdekérvényesítő képességüket az elkötelezett pszichiáterek, neurológusok vállalták és vállalják fel, sajnos kevés eredménnyel. A szakmai szervezetek, a neurológiai, valamint a pszichiátriai szakmai kollégiumok, az érintett tudományos társaságok, a klinikák vezetőinek tiltakozó állásfoglalása nem volt elégséges a döntés módosítására. A betegek és a hazai ideg- és elmegyógyászat igazi vesztesége nem az épület elvesztése, hanem egy európai hírű szakmai műhely, a "Lipót" eltűnése a hazai tudományos és szellemi életből.


Az országosan szervezendő stroke-ellátás, szenvedélybeteg-ellátás, egyáltalán, az ideg-elme ügy olyan jelentőségű kérdéseket érint akár a halálozás területén, akár a munkaképesség fenntartásának kérdéseiben, ami változatlanul indokolja egy ilyen jellegű intézet működését, ahogy az EU legtöbb tagállamában ez természetes. Az a reményem, hogy az egészségpolitikai döntéshozóknál lesz kellő bátorság a rossz döntések korrekciójára.


Prof. dr. Nagy Zoltán, az OPNI volt főigazgatója, a Magyar Stroke Társaság örökös tiszteletbeli elnöke

 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld