Címlap Kultúra A nézőcsábítás trükkjei
A nézőcsábítás trükkjei PDF Nyomtatás E-mail
2008. július 28. hétfő, 16:35

Pesti szélhámos, londoni utcalány, X. századi izlandi viking harcos és költő - néhány az idei nyáron készülő magyar filmek hősei közül. Olyan művek között tallózunk, amelyek többségét már az idén vagy jövőre láthatjuk a hazai mozikban.

Nagyrészt a tengerentúlon forgatták a közelmúltban minden idők egyik leglátogatottabb magyar filmje, a Valami Amerika második részét. A rendező, Herendi Gábor 350 millió forintból készítette el az előzőhöz zsánerében hasonló, ám erősebb, fordulatosabb és gyorsabb tempójú művet. Az időközben elhunyt Schütz Ilán kívül az összes szereplő visszatér, sőt újabb színészek csatlakoztak a stábhoz: Csuja Imre, Thuróczy Szabolcs és Tompos Kátya, aki a rendező szerint nagy fölfedezés. Herendi hangsúlyozza, hogy mindenképp kerülte a bohózat itthon már elkoptatott eszközeit - az újakat pedig majd meglátjuk a vásznon.


Macerás ügyek, Tamara, Fehér tenyér, Off-Hollywood - a nézők e filmjeiről ismerik Hajdu Szabolcsot. Most egy "női filmet" forgat: erdélyi magyar nőről szólót, aki eljut London egyik exkluzív bordélyházába, a Bibliotheque Pascalba. Kovács Gábortól, a mű egyik producerétől megtudtuk, a 420 millió forintos költségvetéssel készülő film forgatása során a stáb járt már Marosvásárhelyen, dolgoznak majd Budapesten, Frankfurtban és Londonban is. A főszerepet Hajdu felesége és állandó alkotótársa, Török-Illyés Orsolya alakítja. Román és brit színészek is kaptak szerepet.


Kovács Gábor részt vesz még a szemledíjas Fekete kefe rendezője, Vranik Roland Adás című új filmjének létrehozásában is. Ez olyan világba kalauzol el, ahonnan eltűntek korunk "digitális csodái", mint például a tévé és az internet (egy fiatalnak ez már lehet utópia!).


A Valami Amerika 2-vel együtt a karácsonyi hajrában debütál majd a mozikban a Csak szex és más semmi és a Szabadság, szerelem című filmekkel több mint egymillió nézőt gyűjtő Goda Krisztina harmadik nagyjátékfilmje, a Kaméleon. Az 558 millió forintos büdzsével készülő szélhámostörténet antihőse Nagy Ervin alakításában egy vidékről a fővárosba érkező krónikus hazudozó, aki mások személyiségét ellopva csúnyácska nőket csábít el, hogy pár héttel később meglépjen megtakarított pénzükkel. Persze később lesújt rá a szerelem a Hámori Gabriella által alakított balerina személyében.


Hiánypótló produkcióra készül Fonyó Gergely rendező: a Fenyő Miklós életét feldolgozó zenés színpadi művet adaptálja filmre 450 millióból. Magyarországon ritkán készül musicalfilm, különösen retro, az alkotók remélik, nemcsak a fiatalok, hanem az idősebbek is visszacsábulnak általa a mozikba. Jó lenne, mert egyre kevesebben vagyunk.


A Taxidermia című látomásával széles körű elismerést keltett Pálfi György már az utómunkálatokat végzi új filmjén, amelynek egyelőre Pater Noster a címe. Ez is három elemből építkező alkotás: óvodások között fölvett dokumentumrészt riport követ - szereplőválogatáson részt vevők beszélnek magukról -, majd egy fikciós játékfilm következik, de a szereplők életdarabkáiból megszerkesztve. Mindebből egyfajta emberi természetrajzot akar formálni a rendező. Az új művet a jövő évi filmszemlén mutatják be. Kérdésünkre, hogy nem lesz-e vita abból, melyik műfajba sorolják, mint az idei mustrán is volt rá példa, Pálfi megjegyzi: nem fél tőle, ezt is álvitának tartotta.


Jó hír azoknak, akik korábban kedvelték Gauder Áron Nyócker!-ét: már javában készül a rendező izlandi sagaföldolgozása, az Egill. A X. században élt szabadsághős és költő alakját idéző, mintegy egymilliárd forintba kerülő animációs filmhez számítógépen készítenek "terepasztalokat", amelyek a történet 16 helyszínét jelenítik meg (a tárgyakat az izlandi partner alakítja ki). Ezekbe helyezik bele a figurákat, külön-külön megalkotva testfelületüket, ruházatukat. A legaprólékosabb munka a figurák mozgatása, amit a lengyel partner, a Semafor Bábstúdió végez 6-8 kamerával, három dimenzióban. A végső fázissal csak 2010 elejére végeznek. - Sokkal kitartóbbnak kell lenni animációs film készítésénél, mint a hamarabb befejezhető élő játékfilmnél - mondja Gauder, majd hozzáteszi: - Viszont az utolsó pillanatig, sőt, azután is lehet még javítani rajta!

 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld