Címlap Glóbusz Németország az EU vezető hatalma
Németország az EU vezető hatalma PDF Nyomtatás E-mail
2008. április 04. péntek, 12:04
Németország az Európai Unió (EU) vezető hatalma, és Angela Merkel kancellár a kontinens legbefolyásosabb politikusa egy pénteken közzétett közvélemény-kutatás eredményei szerint.


Angela Merkelt megszavaznák EU-elnöknek is
Az internetes felmérést öt európai uniós országban és az Egyesült Államokban készítette a Harris Interactive intézet csaknem 6500 ember megkérdezésével.


A válaszadók az európai államok mindegyikében Németországot nevezték meg az EU vezető hatalmaként a többi tagállamra gyakorolt befolyása miatt: Franciaországban 68 százalék, Spanyolországban és Németországban 57 százalék, Olaszországban 39 százalék, Nagy-Britanniában pedig 35 százalék.


Az Egyesült Államokban ezzel szemben a többség (63 százalék) Nagy-Britanniát tartja az EU mostani vezetőjének. A britek és az olaszok Nagy-Britanniát a második helyre sorolták, míg a franciák és a németek szerint Németországot Franciaország követi a rangsorban.


A válaszadók többsége szerint Németország a következő tíz évben is meg fogja őrizni vezető szerepét az unióban.


Ezzel összefüggésben Európa legbefolyásosabb személyiségének Angela Merkel német kancellárt jelölték meg az európai válaszadók. Merkel messze megelőzte Nicolas Sarkozy francia elnököt még Franciaországban is, ahol a megkérdezettek 38 százaléka voksolt a német kancellárra és mindössze 18 százalék saját államfőjére.


Az Egyesült Államokban ez a sorrend is másként alakult: Gordon Brown brit miniszterelnök végzett az első helyen 23 százalékkal, utána Sarkozy következett 9 és Merkel 8 százalékkal.


Az európaiak zöme az EU elnökének is Merkelt választaná, Tony Blair volt brit kormányfőre egyedül a britek és az amerikaiak szavaztak.


A felmérés február 27. és március 6. között készült 6478 fős reprezentatív mintán, a válaszadók életkora 16 és 64 év között oszlott meg. Az eredményeket a France 24 francia hírtelevízió és az International Herald Tribune hozta nyilvánosságra.
 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld