Címlap Diákélet, oktatás Oktatási csata a koalícióban
Oktatási csata a koalícióban PDF Nyomtatás E-mail
2008. március 25. kedd, 14:55

Az érettségi és a felvételi vizsga kapcsolatának felülvizsgálását sürgeti az MSZP oktatási munkacsoportja, mert szerintük a jelenlegi, Magyar Bálint által bevezetett rendszer nem motiválja a középiskolásokat, és rontja a felsőoktatás színvonalát – tudtuk meg. A javaslatot az ellenzék támogatja, az SZDSZ tragédiának tartja.

Érik az újabb koalíciós feszültség az oktatásban. Korábban a szabad demokraták által erőltetett integrált nevelés szabályain enyhítettek volna a szocialisták, most a Magyar Bálint-féle kétszintű érettségi rendszer és a felvételi szabályait változtatnák meg.


– Szerettem volna minél előbb kötelezővé tenni a felvételizők számára az emelt szintű érettségit két szakirányú tárgyból, de az erről szóló módosító indítványomat a parlament oktatási bizottságában csak a Fidesz támogatta – mondta lapunknak Tatai-Tóth András, az MSZP oktatási munkacsoportjának vezetője. Hozzátette: a szocialista képviselők egy része elvben egyetértett a javaslattal, ám attól tartottak, hogy a megemelt követelményeket a hátrányos helyzetű gyerekek nem tudnák teljesíteni, ezért kiesnének a felsőoktatásból. Tatai-Tóth szerint erre nem az a megoldás, ha a hátrányos helyzetű gyerekeket felmentik az emelt szintű vizsga alól, hanem az, ha sikerül elérni, hogy a szegény diákok a középiskola végére leküzdjék a szociális helyzetükből fakadó hátrányokat.


Az MSZP oktatási munkacsoportja nem adta fel elképzelését, ezért a kétszintű érettségi rendszer és a felvételi kapcsolatának sürgős felülvizsgálatát kezdeményezi az oktatási tárcánál. Ennek érdekében már meg is kezdték az egyeztetést a pártokkal és a szakmai szervezetekkel. A rektorok támogatják a javaslatot, azzal a feltétellel, ha az minden felsőoktatási intézményre egyformán kötelező érvényű lesz. Tatai-Tóth szerint a még a Magyar Bálint által bevezetett, jelenleg érvényben lévő rendszer rossz: nem motiválja a középiskolásokat, és rontja a felsőoktatás színvonalát. Ma nem kötelező a nehezebb szintű vizsgát letenni. A felvételiző pluszpontokat kap, ha mégis vállalkozik erre, ám a választott képzéstől függetlenül, bármelyik tantárgyból szerzett magasabb fokú érettségiért jár a többletpont. Ennek az a következménye, hogy egy diák könnyedén bejuthat mérnöki szakra testnevelésből tett emelt szintű vizsgával, miközben senki sem méri fel a matematikából és fizikából szerzett ismereteit.


Tatai-Tóth András úgy látja, ez súlyosan rontja a felsőoktatás színvonalát, mert a diákok megfelelő alapismeretek nélkül kerülnek be a szakirányú képzésekre, így az első években az egyetemeken előrelépés helyett kényszerű felzárkóztatás folyik. Rontja a középiskolai oktatás színvonalát is, hiszen a diákokat semmi nem ösztönzi arra, hogy az egyetemi felvételi érdekében magas szintű tudást szerezzenek.Az SZDSZ nem osztja a szocialista politikus nézeteit. Magyar Bálint volt oktatási miniszter egyenesen tragédiának tartaná az emelt szintű vizsga kötelezővé tételét. A politikus korábban, egy Pokorni Zoltánnal folytatott vita során kijelentette: elfogadhatatlan, hogy ugyanazt a tudást követeljék meg a felvételhez például egy leendő állattenyésztőtől, aki az otthoni gazdaságban dolgozik, mint egy orvosi pályára készülőtől, akin később emberéletek múlnak majd. Hozzátette: ma már az óvodáskortól kezdve egyre erősebb a teljesítménykényszer, amitől frusztrálttá válik a kisdiák.


A Fidesz azonban támogatja Tatai-Tóth javaslatát. Sió László, a párt oktatáspolitikai műhelyének vezetője lapunknak kijelentette: a kétszintű érettségi eredeti koncepcióját még a polgári kormány dolgozta ki, és abban a felvételizőknek két tárgyból kötelező lett volna emelt szintű vizsgát tennie. Ez azért lenne fontos, mert az új rendszer bevezetésével megszűnt az egyetemi felvételi vizsga, így csak a központilag összeállított magasabb fokú vizsga alapján lehetne összehasonlítani a diákok tudását. Magyar Bálint bársonyszékbe kerülésekor azonban szétverte ezt a rendszert, és ma nincs olyan elv, ami alapján összemérhető lenne a gyerekek ismeretszintje. Hozzátette: örömmel veszik, hogy egyre több szocialista politikus veszi kézbe a Fidesz korábbi programjait, és új javaslatként adja elő azokat.

Emlékezetes: Pokorni Zoltán múlt héten javaslatcsomagot nyújtott be az oktatás minőségének javítása érdekében, és ennek egyik eleme az emelt szintű vizsga kötelezővé tétele. Szabó Zoltán, az Országgyűlés oktatási bizottságának szocialista elnöke megfontolandónak nevezte az indítványt. Könnyen előfordulhat tehát, hogy ez egyszer hiába ellenkezik az SZDSZ.


Forrás: Magyar Nemzet Online

 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld