Címlap Kultúra Nagy Zsoltot meghívta tagjai sorába az Európai Filmakadémia
Nagy Zsoltot meghívta tagjai sorába az Európai Filmakadémia PDF Nyomtatás E-mail
2008. március 21. péntek, 13:47
Nagy Zsoltot, a Zuhanórepülés című film főszereplőjét felkérte tagjai sorába az Európai Filmakadémia (EFA)- jelentette be a HungariCom forgalmazó cég megbízásából a VOX mozimagazin pénteken. Nagy Zsolt meghívása az EFA-tagok sorába, az Yves Mormion elnök által írt levél alapján automatikus felvételt jelent - közölte Dudás Viktor, a magazin főszerkesztője.

Rámutatott arra, a fiatal magyar színészt ért megtiszteltetés azért is figyelemre méltó, mivel az EFA tagjai közé csak meghívásos alapon, vagy több tag együttes ajánlását követően kerülhetnek be az új tagok. Az utóbbiak felvételét az elnökségnek egyhangú szavazattal kell jóváhagynia.


Nagy Zsolt a távirati iroda megkeresésére elmondta, hogy "nagyon megtisztelő" számára a felkérés. Az EFA-ban betöltendő szerepéről megemlítette, hogy évente 40 filmet küldenek el neki, melyekre szavaznia kell.


A kisvárdai születésű színész 2000-ben végzett az akkori Színház- és Filmművészeti Főiskolán. A Schilling Árpád vezette Krétakör Színház társulatának tagjaként sokféle szerepben volt látható a színpadon, a Liliomban nyújtott alakításért a Pécsi Országos Színházi Találkozón a legjobb fiatal színész díjával tüntették ki 2001-ben. Első filmfőszerepét Török Ferenc Szezon című filmjében játszotta, majd Antal Nimród Kontrolljának ellenőreként elnyerte a Magyar Filmszemlén a legjobb mellékszereplő díját.


Nagy Zsolt képviselte Magyarországot februárban az 58. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Shooting Stars 2008 programjában, a jövő európai filmcsillagait bemutató háromnapos eseménysorozaton az európai mozi kilenc legígéretesebb ifjú színésztehetsége kapott lehetőséget. A magyar színész Zuhanórepülés című filmben nyújtott alakítását a nemzetközi sajtó egyebek mellett ahhoz a teljesítményhez hasonlította, amit Robert De Niro mutatott Martin Scorsese Dühöngő bika című filmjében - idézte fel a közleményben Dudás Viktor.


A mozimagazin főszerkesztője kitért arra is, hogy az idén 10 éves fennállását ünneplő Shooting Star program a Berlinale hivatalos részeként az idén szakított korábbi hagyományaival: míg az elmúlt években valamennyi ország delegáltja egyszerre vett részt a programban, az idén a mezőnyt nemzetközi zsűri által kiválasztott kilenc fiatal színészre redukálták, biztosítva a jelentősebb média- és szakmai figyelmet a fiatal művészeknek. Hozzátette, hogy a Shooting Star program keretében Magyarországot eddig olyan tehetséges fiatal színészek képviselték, mint Ónodi Eszter, Oroszlán Szonja, Gryllus Dorka, Hámori Gabriella vagy Nagy Péter.


Az 1989-ben alapított Európai Filmakadémiát 40 európai filmes hívta életre. Az alapítók között van az azóta elhunyt Ingmar Bergman, aki a berlini székhelyű szervezet első elnöke volt, valamint Wim Wenders, Pedro Almodóvar, Theo Angelopoulos, Bernardo Bertolucci, Claude Chabrol, Federico Fellini, Stephen Frears, Marcello Mastroianni, Jirí Menzel, Nyikita Mihalkov, Szabó István, Mikis Theodorakis és Andrzej Wajda.


A kezdeti törekvés, az Oscar-díj ceremóniát létrehozó Amerikai Filmakadémia ellensúlyozása és európai megfelelőjének létrehozása máig meghatározza a szervezet működését. Az EFA célja az európai filmek nemzetközi ismertségének növelése. Dudás Viktor elmondta, hogy "az európai filmművészet szűk elitjét tömörítő" szervezetnek 1500-1800 tagja van.


A Magyar Filmunió tavaly novemberben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Kántor László filmproducert beválasztották az EFA 11 tagú Igazgató Tanácsába, Szabó István Oscar-díjas magyar rendezőt, a filmakadémia alapító tagját pedig újraválasztották, így már két magyar filmes szakember vesz részt a testület munkájában. A filmunió korábbi tájékoztatása szerint az Európai Filmakadémia tagja többek között Jancsó Miklós, Gyarmathy Lívia, Szomjas György, Szász János, Mészáros Márta, Koltai Lajos és Enyedi Ildikó, Incze Ágnes is.


Forrás: Népszabadság Online

 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld