Címlap Közélet Rendhagyó gazdasági képzés francia kapcsolattal
Rendhagyó gazdasági képzés francia kapcsolattal PDF Nyomtatás E-mail
2008. március 20. csütörtök, 14:21
Tizenegy magyar hallgató vette át a diplomáját a múlt héten a Budapesti Gazdasági Főiskola és a Paris X-Nanterre Egyetem kis- és középvállalkozói képzésének záróakkordjaként a párizsi Tőzsdepalotában. Bruno Lefevre, a francia egyetem rektorhelyettese szerint a közös képzés eredményességét az is igazolja, hogy a már bevált modell alapján egy új projekt felépítésébe kezdtek a BGF-fel, valamint egy német és egy angol egyetemmel.

- Uniós finanszírozással létrehozunk egy virtuális egyetemet, közös európai tantervvel. Fontos, hogy a különböző szakmai és kulturális háttérrel rendelkező szakemberek együtt találják ki, mit és hogyan tanuljanak az európai diákok. Higgye el, mi franciák legalább annyit tanulunk ezekben a közös projektekben, mint a többi partner - teszi hozzá a francia rektorhelyettes.


Pucsek József, a Budapesti Gazdasági Főiskola docense, a program pedagógiai vezetője azt mondja, ilyen képzésre nincs példa Magyarországon. - Nem közgazdászokat, hanem vállalkozókat képezünk a kétéves, heti 15 órás kurzus keretében. A hallgatók megkapják a közgazdasági alapokat, de a legfontosabb a napi gyakorlatban hasznosítható tudás átadása. Az elmélet aránylag kevesebb, de a hallgatók nagy biztonsággal elsajátítják, hogyan kell eligazodni a vállalati mérlegben, hogyan kell azt értékelni - magyarázza Pucsek József. - A tantervet közösen állítjuk össze az ottani kollégákkal: "tanárpárjaink" működnek az egyes szakterületeken. A francia partner elsősorban a know-how átadásával járul hozzá a programhoz, de a nanterre-i tanárok a záróvizsgán is részt vesznek. A végzettek csak francia diplomát kapnak - mondja a részletekről.


Az egyik friss diplomás, Kuntner András, az Eastinfo ügyvezető igazgatója szerint Magyarországon a kis- és középvállalatok vezetői sokszor rutinból oldják meg a feladatokat, és nincsenek tisztában a korszerű szakmai és vezetési ismeretekkel. A magyar-francia képzés a vállalkozások mindennapi gondjaira készíti fel a hallgatókat, akiknek döntő része aktív üzletember. Ő maga a közelmúltban lett ügyvezető, és részben a tanultak alapján szervezte át a cég működését.


Forrás: Népszabadság Online

 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld