Címlap Közélet Gyurcsány: A legnagyobb csalás 1989 óta!
Gyurcsány: A legnagyobb csalás 1989 óta! PDF Nyomtatás E-mail
2008. március 12. szerda, 21:27
A rendszerváltás utáni időszak legnagyobb csalása történik most, a népszavazás után - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke Budapesten.

A referendum előtt nem lehetett azt hallani, hogy ha az igenek győznek, válság alakul ki - vélekedett a kormányfő az MSZP budapesti tanácsának Közvetlen kapcsolat elnevezésű programja rendezvényén.

Ha a magyar egészségügy a népszavazás után válságba kerül, ahogy ezt jósolják ellenzéki politikusok, akkor ezt a válságot a népszavazás kezdeményezői idéztek elő, és sajnálom, hogy ebbe megtévesztéssel bevontak több mint hárommillió embert - fűzte hozzá.

Az MSZP elnöke szerint az urnazárásig az volt az érvelés, hogy az egészségügynek ezek a bevételek nem jelentenek sokat, és nem érintik a költségvetést, vasárnap este azonban már arról beszéltek, hogy szükség van erre a bevételre, és a kormánynak pótolnia kell ezeket a forrásokat a büdzséből.

Gyurcsány Ferenc kijelentette: ez szemfényvesztés. Magyarul úgy hívják, hogy csalás. Méghozzá az csal, aki ráveszi az embereket egy olyan magatartásra, amelyről ezek szerint mindvégig tudta, hogy egy sor problémát fog előidézni, mi több, ezek szerint válságot fog okozni, és ezt nem osztja meg az emberekkel, ezt eltagadja. Hozzátette: a rendszerváltozás utáni legnagyobb, nagy nyilvánosság előtt elkövetett csalás történik.

A szocialista politikus szerint szét kell választani a szavazók és a népszavazás kezdeményezőinek álláspontját. "Arról természetesen szó nem lehet, hogy valaki bármelyik választóra is mostantól ferde szemmel néz" - mondta, hozzátéve: a felelősség elsősorban a kérdezőké.

A miniszterelnök szerint "nem a jövő kezdődött el, hanem sok tekintetben a rossz emlékezetű múlt". Hozzáfűzte: 2010 elég messze van, addig a kiábrándultság eléri a szíveket, és akik most úgy gondolják, hogy győztek, azt fogják mondani, bárcsak ne győztek volna.

Gyurcsány Ferenc szerint a népszavazáson a szavazók azt mondták, nem értik azt a politikát, amit a kormány követ, és ezért a kabinetnek még többet kell tennie annak érdekében, hogy értsék, miért jó ez.

Megjegyezte ugyanakkor: a szocialista pártnak álláspontját meggyőződéséhez kell igazítania. "Nem lehet változtatni a véleményüket hetente, havonta, évente attól függően, hogy éppen hova számolják a többséget" - fogalmazott.

Gyurcsány Ferenc az általa februárban meghirdetett baloldali polgárosodás programja megvalósításának fontosságát hangsúlyozta, amely szerinte a felemelkedés politikája. Hozzáfűzte: nincs kétsége afelől, hogy politikai riválisaiknak nincs más mondanivalójuk, mint az, hogy ne csináljunk semmit, holott 2006-ban azt mondták, Magyarország nem jól működik.

A miniszterelnök azon a véleményen volt, hogy ma Magyarországon két nagy baloldali párt van, és nincs nagy jobboldali párt. Mint mondta, az egyik párt hagyományos baloldali politikát folytat, nyitott a radikális mozgalmak felé, míg a parlamenti demokráciával szemben kétértelműen viselkedik, illetve hajlamos a populizmusra. Ezzel szemben a másik baloldali párt, az MSZP - folytatta - egy európai, modern, hazafias baloldali párt, amely arra törekszik, hogy a szabadság és az egyenlőség eszméit közös keretbe foglalja. "Az előző párt nem is az MSZP, és nem is a Munkáspárt" - közölte Gyurcsány Ferenc.

Burány Sándor, az MSZP budapesti elnöke köszönetet mondott azoknak, akik nemmel szavaztak a március 9-i népszavazáson, és azoknak is, akik igennel szavaztak, mert ezzel figyelmeztették a kormánypártokat, hogy olyan politikát folytassanak, amit értenek az emberek.

A Fidesz közleményben reagált a miniszterelnök által elmondottakra. Cser-Palkovics András helyettes szóvivő szerint az emberek március 9-én leszavazták a hazugság politikáját. A kormány most már a múlt politikáját képviseli, Gyurcsány Ferenc pedig ahelyett, hogy megértené és tiszteletben tartaná a népakaratot, bosszút akar állni az embereken.

A népszavazás eredménye arra kötelezi a kormányt, hogy állítsa helyre az alkotmányos rendet, és adja vissza az egészségügynek valamint az oktatásnak azt a pénzt, amit korábban elvett onnan - olvasható a közleményben.


 

 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld