Címlap Glóbusz Német lapok a népszavazásról
Német lapok a népszavazásról PDF Nyomtatás E-mail
2008. március 11. kedd, 14:49
Több német napilap is kommentárban foglalkozott kedden a magyarországi népszavazással. A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) cikkének alcímében azt emelte ki, hogy a népszavazás, továbbá a Déli Áramlat gázvezeték magyarországi szakaszának megépítéséről a Gazprommal kötött megállapodás nyomán viharos időszak vár a magyar kormányfőre. A liberális Süddeutsche Zeitung úgy vélte, hogy a népszavazás eredménye irányváltásra kényszeríti Gyurcsányt. A Financial Times Deutschland (FTD) című üzleti napilap pedig azt hangsúlyozta, hogy a magyarok megfékezik a kormány "takarékossági dühét."
Az ellenzék örül győzelmének - hangsúlyozta bécsi keltezésű írásában a FAZ tudósítója. Reinhard Olt kiemelte, hogy Orbán Viktor és pártja mind a vizitdíj, mind a kórházi napidíj, mind pedig a tandíj eltörlésével kapcsolatban nagyarányú győzelmet aratott. A cikkíró szerint ez a győzelem különösen fontos volt Orbán számára, mert korábban nemcsak a 2002-es és a 2006-os parlamenti választásokat veszítette el, hanem a 2004-es, a külföldön élő magyarok kettős állampolgársága ügyében általa támogatott referendumot is.
Az eredmény kötelező érvénnyel bír, a korábban meghozott intézkedések ezzel érvénytelenné váltak - állapította meg Reinhard Olt, hozzátéve, hogy ezt Gyurcsány is elismerte a számára "fekete vasárnap" után. A szocialisták azt hangoztatják, hogy a referendum eredményének semmi köze nincs a koalíciós kormány mandátumához, amely 2010-ig szól. A pártelnök-kormányfő ugyanakkor tudatában van annak a veszélynek, hogy a történtek nyomán pártján belül csökkenhet
személyének és neoliberális politikájának a támogatottsága - emeli ki a FAZ cikkírója, utalva arra: Gyurcsány ezért jelentette be már a referendum előtt a lakosságra nehezedő terhek megfékezését, sőt 2009-re az adók csökkentését is.
A FAZ kommentárjában beszámolt arról is, hogy az ellenzék élesen támadta a Déli Áramlat földgázvezeték magyarországi szakaszának megépítéséről a Gazprommal kötött megállapodást is. Ezzel - mint a cikkíró fogalmazott - az ország külpolitikai irányvonalával kapcsolatos korábbi, a NATO-, illetve az EU-csatlakozással lezárult vita most ismét "belpolitikai aktualitást" nyert.


Orbán pártja számára Gyurcsánynak az oroszokkal kötött üzlete lehetőséget nyújt arra, hogy időnként feszültebbé vált transzatlanti kapcsolatait most tovább erősítse, miközben arra figyelmeztet, hogy a megállapodás Magyarországon ismét "a régi időkre" emlékeztet. Ezzel összefüggésben a FAZ hozzáfűzte: mind Washingtonban, mind Brüsszelben bizalmatlanul fogadták, hogy az ország energiaellátásával kapcsolatos megállapodás tovább erősíti a szocialisták által vezetett budapesti kormány és Moszkva kapcsolatait.
A liberális Süddeutsche Zeitung a népszavazással kapcsolatban arról írt, hogy a magyar kormány "súlyos vereséget" szenvedett. A lap azt hangsúlyozta, hogy Gyurcsány Ferenc hivatalba lépése óta első ízben maradt alul fő ellenfelével, Orbánnal szemben, s meggyengültek pozíciói az MSZP-ben.
A Süddeutsche Zeitung szerint Orbánnak először sikerült az, hogy egy népszavazással elérje a politikai középrétegeket. Mindennek ellenére megfigyelők óvják az ellenzéki párt vezetőjét és pártját attól hogy a sikert a polgári közép alapvető támogatásaként értékelje -  írta a liberális lap.
A Financial Times Deutschland ugyancsak azt  hangsúlyozta, hogy a magyar kormány az általa elhatározott költségvetési reform egy részével kapcsolatban "érzékeny vereséget" szenvedett. Az újság ugyanakkor kiemelte: a miniszterelnök már a referendumot követő első állásfoglalásában utalt arra, hogy kitart a takarékossági irányvonal mellett. Az FTD szerint nagy érdeklődésre tart számot, hogy ez valóban megtörténik-e.


 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld