Címlap Kultúra A Kulti érték, de az üzemeltetői nem jó fejek
A Kulti érték, de az üzemeltetői nem jó fejek PDF Nyomtatás E-mail
2008. március 07. péntek, 16:45

Csütörtök este Bakács Tibor Settenkedő ismét összetört egy gitárt a budapesti Kultiplex falán, amelyet be akar záratni a kilencedik kerületi önkormányzat. És arról beszélt, hogy kialakulóban van az "ők és mi" szembenállás, ami a rendszerváltáskor megszűnni látszott. Több száz ember jött el, zenészek léptek fel, és a hely megmentése érdekében aláírásgyűjtés indult.

A Kultiplex helyzetében egyelőre nincs érdemleges változás, de a ház üzemeltetői továbbra is nyitottak a megegyezésre, illetve bíznak abban, hogy jogi úton sikerül bebizonyítaniuk: igenis joguk van bent maradni az épületben. A házban mozi, koncertterem és kocsma működött, de a kilencedik kerülteti vezetés biztonsági őrökkel záratta be, mert le akarja bontatni. A hivatalos indoklás szerint azért, mert a közelben egy nagy beruházás el fogja venni a zöldterületet, és a Kulti helyén létesítendő parkkal kívánják ezt pótolni.


Bakács Tibor Settenkedő több száz ember előtt csütörtök este arról beszélt, hogy a rendszerváltás szép reményei szertefoszlanak, mert ami az országban történik, az láthatóan senkinek sem jó, egyedül gazdasági érdekeket szolgál. Külön felhívta a figyelmet arra, hogy az ilyen klubok felszámolása nem az ő generációját sújtja, hanem azokat a fiatalokat, akik ide jártak.Aztán hozzávágott egy gitárt a Kultiplex falához, ezzel megismételte azt, amit néhány héttel korábban, a bezárás ellen indított kampány kezdetén tett. A gitárt egy zenésztől kapta, akinek ez volt az első hangszere. Közben véletlenül orrba verte magát, vérezni kezdett, és kért egy zsebkendőt a körülötte álló fotósoktól, majd megmutatta nekik, hogy valóban vérzik. De ez tényleg véletlen volt.Megjelent a pódiumon Bárdos Deák Ágnes énekesnő is, és elsorolta azokat a helyeket, amelyeket bezártak az utóbbi időben, vagy amelyeket veszély fenyeget. Például bezárták az Almássy téri Szabadidő Központot, és egyes hírek szerint megszűnik a Benczúr klub is.


Később a NOL-nak arról beszélt, hogy 1968 lázadása is valószínűleg azért tört ki, mert a hatalom elvett a fiataloktól valamit, amire szükségük volt. - A fiatalokat nem a jövő érdekli, hanem a jelen, és ha elvesznek tőlük valamit, ami a mindennapjaikhoz kell, annak komoly következményei lehetnek - mondta.De elismerte azt is, hogy a Kultiplexszel voltak bajok. Az utóbbi években többször előfordult, hogy az itt dolgozó biztonsági őrök megvertek valakit. Bárdos Deák egy zenész esetére emlékszik, aki csonttörést szenvedett egy ilyen konfliktusban, sőt, a hely végleges bezárása miatt rendezett fesztiválon is megvertek egy embert. (Mellesleg a Népszabadság egyik munkatársát is megverték a Kultiplexben a biztonságiak néhány évvel ezelőtt).Mindez nem vet jó fényt a helyre, amely láthatóan a környező lakókkal sem tudott jól kijönni, ennek köszönhetően az itt élők közül sokan megutálták ezt a szórakozóhelyet - mondta az énekesnő, aki szerint ezzel együtt elfogadhatatlan, hogy ennek a szubkultúrának a helyeit felszámolják. Szerinte az lenne a megoldás, hogy az eredeti helyen maradjon az intézmény, de mostantól kezdve egy művészekből álló egyesület vagy kuratórium irányítsa.- A kerület felszámol valamit, ami az egész városé! Ezt a helyet nem a kerület hozta létre, de a kerület zárja be, és részesül a bezárással járó előnyökből, ami elfogadhatatlan - mondta Bárdos Deák Ágnes.A Kultiplex melletti parkban felállított pódiumon beszélt Nagy Feró is, megmutatta a pólóját, amin George Bush és Oszama bin Laden egy zenekarban játszott.A tüntetés ideje alatt a „Civilek az underground kultúráért” elnevezésű csoport aláírásokat gyűjtött a bezárás ellen, és ingyen teát osztott a tiltakozóknak. Vállalták azt is, hogy a demonstráció végeztével eltakarítják a helyszínről a buli alatt összegyűlt szemetet.


Forrás: Népszabadság Online

 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld