Címlap Közélet Köremailben figyelmeztetnek a népszavazási csalásra
Köremailben figyelmeztetnek a népszavazási csalásra PDF Nyomtatás E-mail
2008. február 29. péntek, 17:05

A szavazócédulák színét és a kérdéseket akarja manipulálni a hatalom, hogy kedvezőbb legyen számára a háromigenes népszavazás eredménye, legalábbis ez terjed egy körlevélben. Az Országos Választási Iroda vezetője szerint semmilyen racionális magyarázta nincs a híreszteléseknek, a szavazólapokat a nyilvánosság kontrolja mellett nyomták ki, és a szavazókörökben mindenki összehasonlíthatja saját céduláját a plakátméretű mintapéldányokkal.

Ahogy felpörög a népszavazási kampány, úgy durvul a háttérben zajló agitáció, például egyre több email kering arról, miképp csalhatják el a kommunisták a választásokat. Az egyik körlevél arra inti a polgárokat, hogy vigyázzanak, mert a referendum három kérdését (tandíj, vizitdíj, kórházi napidíj) három különböző színű szavazócédulán kell majd beikszelni. De az email szerint "ha csak automatikusan igent ikszel a kormánnyal elégedetlen hazafi, akkor értékes szavazatok veszhetnek el".


Ugyanis, szól az érvelés, az egyes színekhez nincsenek hivatalosan hozzárendelve a kérdések. Magyarán: előfordulhat, hogy két különböző színű szavazócédulán ugyanaz a kérdés fog állni, vagy akár mindhárom cédulán is! Ezért, tanácsolja az aggódó levél, a gondos honpolgár nézze meg, hogy mindhárom színből és kérdésből kapott-e egyet, ha nem, akkor reklamáljon.


Rytkó Emília szerint leginkább racionálisan nehezen megmagyarázható pánikkeltésről van szó. Az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője arra emlékeztetett, hogy a szavazólapokat több tucat ember (az OVI, az Országos Választási Bizottság, illetve a sajtó képviselői) előtt nyomták ki. A tandíj fehér, a vizitdíj zöld, a kórházi napidíj pedig lila ívre került. Márpedig miközben pörög a nyomdagép, a szín nem cserél papírt, és a szöveg sem vándorol át egyik ívről a másikra.


Egy kis historikus kitérő: az egész történet kissé arra a 2004-es népszavazási legendára hajaz, amikor egyesek azt híresztelték: a szavazófülkék tollaiban olyan tinta van, amelyik szavazatszámlálás idejére egyszerűen elillan a papírról. Akkor azonban senki nem vette a fáradságot, hogy elmagyarázza, honnan tudja a tinta, hogy melyik karikából (az igen vagy a nem mellettiből) kell elpárolognia.


Mindenesetre Rytkó Emília azzal nyugtat mindenkit, hogy a szavazólapokat nagy méretben, plakátformátumban is kinyomták, s azokat kifüggesztik a választókörökben. Így mindenki összevetheti a mintapéldányokat saját szavazólapjával.

 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld