Címlap Vélemény & vita Horváth Ágnes: A Fidesz nem teljesítette ígéreteit
Horváth Ágnes: A Fidesz nem teljesítette ígéreteit PDF Nyomtatás E-mail
2008. február 28. csütörtök, 20:34

A Fidesz nem teljesítette korábbi választási ígéreteit a több-biztosítós rendszer bevezetéséről és az orvosbérek 400 százalékos emeléséről – mondta Horváth Ágnes egészségügyi miniszter. A tárca kampányba kezd arról, hogy a vizitdíj nem adó és annak összege nem emelkedik.Horváth Ágnes szerint a Fidesz a vizitdíjjal és az orvosbérekkel kapcsolatban "felváltva riogat és ígérget". Riogat azzal, hogy emelkedik a díj összege, és ígéri azt, hogy emelkednek az orvosbérek.


A Fidesz azonban nem teljesítette korábbi választási ígéretét az orvosok bérének 400 százalékos emeléséről, mondta Horváth Ágnes. Az egészségügyi miniszter által bemutatott összesítés szerint a 400 százalékos béremelés helyett 58 százalékos emelés történt 1998–2002 között.


Ezzel szemben az MSZP–SZDSZ-kormány hat éve alatt 118 százalékkal nőtt az orvosok fizetése –hasonlította össze a két kormány alatti bérnövekedést Horváth Ágnes.


Horváth Ágnes megjegyezte: az Orbán-kormány alatt a háziorvosok fix bevétele 16 százalékkal, míg az MSZP–SZDSZ-kormány alatt 57 százalékkal emelkedett. Az átlagos bevételek a Fidesz kormányzása alatt szintén 16 százalékkal nőttek, míg a szocialista–liberális vezetés alatt 97 százalék a növekedés.


A háziorvosi praxisok bevételeiről szólva a miniszter elmondta: 2007-ben nem változott az alapellátásban dolgozók kártyapénze, az ingatlantámogatás továbbra is megmaradt, megszűnt viszont az eszköztámogatás. A vizitdíjból származó havi bevétel átlagosan 165 ezer forint praxisonként. A tárcavezető kiemelte azt is, hogy az egészségbiztosítási rendszerrel "sem csinált semmit a Fidesz".


Mint Horváth Ágnes elmondta: egészségügyi miniszterként fontosnak tartja, hogy tovább nőjenek az orvosbérek, de ehhez szükség van a vizit- és kórházi napidíjra.


Horváth Ágnes bejelentette azt is, az Egészségügyi Minisztérium a jövő héten kampányt indít "válaszul a Fidesz hazugságaira". Felhívják a lakosság figyelmét arra, hogy a vizitdíj nem adó és annak összege nem emelkedik.

 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld