Címlap Vélemény & vita Csintalan szerint ebből polgárháború lehet
Csintalan szerint ebből polgárháború lehet PDF Nyomtatás E-mail
2008. január 25. péntek, 16:32
Különös levelet kapott a Hír6.hu szerkesztősége 2007. október 19-én - olvasható a Békés megyei portálon. "A névtelen levélben annak az Ambrus Zoltánnak a beszervezési nyilatkozata volt található, aki akkor a Békés Megyei Könyvtár igazgatója volt, és a Csabai Kolbászfesztivál ötletgazdája és főszervezője. Ez a beszervezési nyilatkozat annak dokumentálása, hogy valaki dolgozott az Állambiztonsági Szolgálatoknak, hálózati személy, más néven ügynök lett. E szerint a szóban forgó személyt 1977. július 28-án szervezték be, és 1986 szeptemberéig foglalkoztatta őt az Állambiztonsági Szolgálatok III/III-as osztálya." Mindezt felesleges volna újból leírni, ám a már említett 2007. október 19-én kapott névtelen levél megannyi kérdést vet fel. Ezeket igyekszünk számba venni. A névtelen levél nem tartalmazott semmilyen kísérőszöveget, nyilván azért, hogy ne árulkodjon ilyen módon a feladója kilétéről, és feltehetően azért sem, mert a levél tartalma magáért beszélt. A levelet egy nappal korábban, október 18-án Békéscsabán az 1-es számú (Munkácsy utcai) Postán adták fel. A levél feladását a Csabai Kolbászfesztivál elé időzítették, a névtelen levelet nem egyedül a Hír6 kapta meg. "Aligha tévedünk, hogy a levél feladójának (vagy feladóinak?) szándéka az lehetett, hogy az Ambrus számára a lehető legkellemetlenebb időpontban, a Kolbászfesztivál alatt robbantsa ki az ügynökbotrányt."

"Az ügynök váddal azonban egyetlen szerkesztőség sem állt elő. A névtelen levéllel sem akkor, sem azóta nem foglalkozott senki" - írják. A Hír6 szerkesztőinek ugyan éppen a múlt héten jelent meg az évtizedekig Gyulán élő és alkotó Simonyi Imre költő állambiztonsági megfigyeléséről jelent meg riportja az Élet és Irodalomban, amelyben foglalkoznak Ambrus Zoltánnal is, de, mint a Hír6-on olvasható: szerkesztőségük "sem a levél miatt kutatott ebben a témában." Részletek>>>>>

Csintalan a 168 ÓRA címlapján


A baloldali hetilapnak nyilatkozott Csintalan Sándor.

"....míg a szoci törzsközönség jó része csupán árulónak tartja, néhány hete radikáljobbosok kis híján agyonverték egy garázsban. Azóta rendőrök védik. Most empátiára int, és azt mondja lapunknak adott interjújában: az etnikai és szociális ellentétek polgárháborúhoz vezethetnek" - olvasható a 168ora.hu oldalon.

"Az MSZP egykori második embere" a Fidesz népszavazási kezdeményezésével kapcsolatban úgy véli: "álságos dolog azt mondani, hogy aki nem a hatalom aktuális érdekei szerint tekint a népakaratra, az populista demagóg. Szerinte elképesztő a szociális feszültség az országban. Lassan generációk nőnek föl annak az élménye nélkül, hogy a szüleik dolgoznak."

A "cigányok és nem cigányok közötti konfliktusokkal kapcsolatban Csintalan "idézi Zsigó Jenő és Debreczeni József markáns véleményét. Zsigó szerint a cigányok egy idő után nem fogják eltűrni, hogy gárdista jöttmentek kérdőjelezik meg a jogaikat. Előbb-utóbb fölveszik a kesztyűt. „Drámaian igaza van”. Debreczeni József tabudöntögető dolgozatot közölt (lásd: Fejek a homokban, Népszabadság, január 12.) arról, hogy ha továbbra is a homokba dugjuk a fejünket, és nem a cigányság fölemelésének módján törjük, annak beláthatatlan következményei lesznek. „Ha tetszik, polgárháborúsak.”"

"Csintalan önvizsgálata: sokat ártottunk" >>>>>

A verőemberek támadása után Csintalan a Klubrádió Kontra című műsorában is nyilatkozott. A beszélgetés szövegét átvette a NOL>>>>>Erdőirtás, bioüzemanyag - mi sem maradhatunk kiJared Diamond"Összeomlás" című könyvét ismertetve írja a HVG Online portálon Pelle János: "a környezetrombolás folyamatait nyolc fő kategóriába sorolja, amelynek relatív súlya esetről esetre más: az erdők és egyéb élőhelyek elpusztítása, talajrombolás (ami erózióval, szikesedéssel és a tápanyagok kimerülésével jár), pazarló vízgazdálkodás, túlvadászat, túlhalászat, idegen fajok betelepítése illetve behurcolása, túlzott népszaporulat, illetve az a növekvő terhelés, amit az emberek egyenként is a környezetre gyakorolnak. E tényezőkhöz még hozzátesz négyet: az ember által kiváltott klímaváltozás, mérgező vegyszerek felhalmozása, pazarló energiafelhasználás, a növényzet fotoszintetizáló képességének gyengülése. „E tizenkét veszélyforrás némelyike bolygóméretekben kritikussá válhat már néhány évtizeden belül; addigra vagy kiküszöböljük őket, vagy aláássák nemcsak a harmadik világ, de a legfejlettebb társadalmak létét is”-figyelmeztet a szerző.

Ezek a veszélyek Magyarországot is közelről érintik. Katasztrófával fenyeget például, hogy a munka nélkül maradt, kilátástalan helyzetben lévő emberek - téli tüzelőjüket megszerzendő, - folyamatosan írtják az erdőket. Ugyanakkor, mivel az élesedő verseny miatt egyre nehezebb a mezőgazdasági termékek gazdaságos termelése, előreláthatóan óriási területeken fognak termeszteni bioüzemanyagot - mindez alapvetően, és sok szakember szerint károsan fogja átrendezni a magyar mezőgazdaság struktúráját. Diamond könyve rádöbbent arra, hogy – határozottabb cselekvés nélkül -- riasztó jövő vár ránk is. Környezeti és társadalmi problémáink megoldása sokkal sürgetőbb, semmint gondoljuk."


"Jared Diamond riasztó könyve - Világunk az összeomlás határán?">>>>>>>

Simor: a magyar gazdaságot nem fenyegeti veszély


Simor András szerint nem fenyegeti a magyar gazdaságot a nemzetközi piacok megingása - áll abban az interjúban, amelyet a jegybankelnök a Napi gazdaság pénteki számának adott.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke úgy látja, hogy a monetáris tanács hétfői ülése óta eltelt idő is igazolja, helyesen jártak el, amikor nem reagáltak a fejleményekre. Simor szerint nem lehet kizárni a későbbiekben egy kamatemelést sem, ha az inflációs várakozások magas szinten rögzülnek, és nem javul tartósan a tőkepiaci helyzet. Úgy véli az inflációs célok teljesítésében a kormány segítséget nyújt a bérpolitikájával, valamint a költségvetés konszolidációjával, ám a szabályozott árak terén, valamint a piaci liberalizációt illetően sok még a teendő. Főleg a helyhatósági közműcégek árképzését tartja aggodalmasnak, de a villamosenergia-piac megnyitása sem szolgálja a verseny kialakulását. A jegybankelnök szerencsétlennek tartja, hogy a villamosenergia-piacon az átállás után sincs kínálati többlet, így az árak csak fölfelé tudnak elmozdulni, ami versenyhátrányt jelent a magyar gazdaságnak - nyilatkozta az üzleti napilapnak adott terjedelmes interjúban. (MTI)Tudatos álhír az Orbán-Gyurcsány-vitáról?A Magyar Nemzet szerint többen is úgy látják, hogy a Gyurcsány-Orbán vitáról szóló híresztelés az MSZP kampányának szakmai irányítójától, Szigetvári Viktortól származik, s célja a zavarkeltés lehet - írta pénteki számában a lap.

Határozottan cáfolták a Fideszben a Népszava azon értesülését, hogy Orbán Viktor a népszavazási kampány végén tévévitára hívja ki Gyurcsány Ferenc kormányfőt a választási részvétel növelése céljából.

A Fideszben Gyurcsány Ferenc továbbra is "persona non grata", s még véletlenül sem képzelhető el a népszavazási kampányban pártelnöki vita. Ha a miniszterelnök kampánytanácsadói javaslatára mégis ezt szorgalmazná, az ellenzéki párt a médián keresztül - akár fizetett hirdetésekben - visszaidézhetné a 2006-os kormányfőjelölti vita Gyurcsányra nézve legkínosabb részeit.

Ugyancsak cáfolták, hogy Várhegyi Attila, a Fidesz korábbi szervezési igazgatója vezeti majd ténylegesen a párt népszavazási kampányát. Az egykori politikus kommunikációs cége legfeljebb beszállító, tanácsadó lesz - erősítették meg a Magyar Nemzetnek fideszes források.


Forrás: Népszabadság Online

 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld