Címlap Közélet Századvég: csak 11 százalékos az MSZP támogatottsága
Századvég: csak 11 százalékos az MSZP támogatottsága PDF Nyomtatás E-mail
2008. január 25. péntek, 16:16

Mindössze 11 százalékos a támogatottsága az MSZP-nek az összes megkérdezett körében – derült ki a Századvég és a Forsense legfrissebb kutatási eredményéből. A januári felmérések is arra utalnak: Orbán Viktort többen tartják alkalmasabbnak a kormányfői poszt betöltésére, mint Gyurcsány Ferencet.

A Századvég és a Forsense legújabb közvélemény-kutatása szerint továbbra is jelentős a különbség a két nagy párt támogatottsága között: egy most vasárnap esedékes választáson az összes megkérdezett 26 százaléka szavazna a Fideszre és 11 százalék választaná az MSZP-t – olvasható a távirati irodához pénteken eljuttatott kutatásban. Az összefoglaló szerint mindkét nagy párt támogatottsága valamivel alacsonyabb az elmúlt hónap során mért adatnál, sőt negyed év távlatából tekintve mind a Fidesz, mind az MSZP tábora egyértelműen csökkent. Az elmúlt négy hónap során a Fidesz 5, a nagyobbik kormányzó párt 7 százalékpontos támogatottságcsökkenést volt kénytelen elkönyvelni. Jelentős különbség ugyanakkor, hogy míg a Fidesz támogatottsága az elmúlt esztendő során folyamatosan 26 és 31 százalék között ingadozott, addig az MSZP szimpatizánsainak aránya a tavaly tavaszi enyhe felfutás után lassú, de folyamatos csökkenést mutat. A két kisebbik parlamenti párt támogatottsága nem mutat változást az elmúlt hónapban rögzítettekhez képest: az MDF a pártok versenyében stabilan őrzi harmadik helyét (4 százalék), míg az SZDSZ-re az összes megkérdezett csupán 2 százaléka szavazna. Az összes többi párt támogatottsága együttesen sem éri el a parlamentbe jutáshoz szükséges ötszázalékos küszöb felét.



Sokan mennének szavazni



Az új év első hónapjában a megkérdezettek 61 százaléka biztos benne, hogy amennyiben most vasárnap választásokat rendeznének, akkor elmenne szavazni. Több mint negyven százalék azok aránya, akik egyértelművé tették, hogy a jelenlegi politikai pártpalettán megtalálják azt a pártot, melyet voksukkal támogatnák, s ezt a választásukat el is árulják. Hangsúlyozandó ugyanakkor, hogy az ősz elején ez az arány még több mint 10 százalékponttal magasabb volt. A válaszolók 18 százaléka ugyanakkor biztosan nem menne el választani, vagy nem tud olyan pártot megnevezni, amelyre szavazna, további 18 százalék nem tudja, 20 százalék pedig nem mondja meg, kire voksolna.



A biztos szavazó és pártot is választók köre jelenleg mindössze 35 százalékos szinten áll. Így továbbra is érvényes a Századvég-Forsense decemberben megfogalmazott állítása, miszerint ezen választói kategória esetében ilyen alacsony arányt még sohasem mértek.



Az összefoglaló arra is kitér, hogy a kormány tevékenységét jelenleg a megkérdezettek 66 százaléka ítéli meg negatívan, az ellenzék munkáját pedig 52 százalékuk – ezek az eredmények nem mutatnak jelentős változást december óta.



Noha továbbra is relatív többségben vannak a kormányváltást pártolók, de csökkent számbeli fölényük a jelenlegi kormány hatalmon maradását támogatókéhoz viszonyítva. A megkérdezettek 45 százaléka támogatná a kormány leváltását, 33 százalékuk ugyanakkor a kormány megtartását vélné célszerűnek. A pártválasztásukban bizonytalanok körében azonos arányú mindkét vélemény támogatottsága.



Ha öt opció közül választhatják ki a megkérdezettek, hogy az ország jelenlegi gondjaira szerintük mi volna a legjobb megoldás (MSZP- vagy Fidesz-kormány a jelenlegi vezetővel, Gyurcsány Ferenccel, illetve Orbán Viktorral vagy nélkülük, s ötödik opcióként pedig egy a jelenlegi pártoktól független új politikai erő hatalomra kerülése), akkor kisebb Fidesz-előny mutatkozik, mint a hagyományos pártszimpátiára vonatkozó kérdés esetében. Az MSZP számára kedvező két opcióegyüttes támogatottsága 22 százalékos, a Fidesz támogatását jelentő két lehetőségé pedig 27 százaléknyi szavazót tud maga mögött. Továbbra is megelőzi ugyanakkor az előző opciókat egy nem létező, a jelenlegi pártoktól független harmadik erő támogatottsága, amelyet a megkérdezettek 32 százaléka tartana örvendetesnek. A „harmadik erő”-t legjobb megoldásnak tartók a korábbi felmérésekhez hasonlóan továbbra is jóval nagyobb arányban kerülnek ki a Fidesz-szavazók közül (21 százalék), mint az MSZP szavazói közül (11 százalék).



Orbán és Gyurcsány közül január során is a volt miniszterelnököt tartják többen alkalmasabbnak a kormányfői poszt betöltésére. Ugyanakkor mindkét politikus töretlen, 90 százalék körüli bizalmat élvez saját pártja hívei körében, és a pártválasztásukban bizonytalanok közel 10 százalékponttal nagyobb arányban tartják alkalmasabbnak Gyurcsányt, mint riválisát.


Forrás: Magyar Nemzet Online

 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld