Címlap Kultúra Oscar-díj lesz - ünnep nem biztos
Oscar-díj lesz - ünnep nem biztos PDF Nyomtatás E-mail
2008. január 23. szerda, 16:48

Nyolc-nyolc jelöléssel a Disney és a Paramount két ministúdiója - ahogy szakmai nyelven mondják, "butikja" -, a Miramax és a Vantage lett az éllovas az Oscar-versenyben, a Nem vénnek való vidék és a Vérző olaj című filmekkel. Az előbbi a Coen testvérek Cannes-ban megismert alkotása, az utóbbi a februárban nyíló berlini filmfesztivál egyik csillaga lesz.

A két amerikai dráma versenybe került - többek közt - mint legjobb film, rendezés (a Vérző olajat Paul Thomas Anderson jegyzi), színészi munka (Daniel Day-Lewis a Vérző olaj főszereplője, Javier Bardem a Nem vénnek való vidék mellékszereplője) és filmre írt regény. A második Oscar-díjára esélyes Day-Lewisnak azonban nem George Clooney (Michael Clayton), Tommy Lee Jones (Elah völgyében) és Viggo Mortensen (Eastern Promises), hanem első musicalcímszerepét alakító Johnny Depp (Sweeney Todd) a legnagyobb ellenfele. De a további három legjobb alkotásnak kikiáltott film - a Juno című vígjáték, a Michael Clayton és a Vágy és vezeklés - mellől hiányzik a sokat dicsért Sweeney Todd, melynek jelölésre jósolt rendezőjét, Tim Burtont is mellőzte a filmakadémia, amikor Jason Reitmant (Juno), Tony Gilroyt (Michael Clayton) és Julian Schnabelt (Szkafander és pillangó) nevezte meg. Az amerikai Schnabel jelölése azért érdekes, mert Cannes-ban díjazott és Golden Globe-bal kitüntetett filmjét franciául készítette, ám amerikai finanszírozással, így a filmakadémia elavult szabályai miatt a film sem a legjobb angol nyelvű, sem a külföldi filmek közé nem jutott be.


Valószínűleg ugyanez a szabály magyarázza, hogy a nemzetközi kritikusok által az év legjobbjainak kikiáltott külföldi filmek, a svájci Mark Forster kurdul megszólaló és szintén amerikai produkcióban készült Papírsárkánya, Ang Lee kínai nyelvű, de amerikai gyártó által jegyzett Lust, Caution című filmje és az ugyancsak külföldi produkcióban született izraeli The Band\'s Visit is két szék között a pad alá esett. A bizottság egy másik izraeli filmnek (Beaufort), egy koncentrációs táborban játszódó osztrák drámának (A hamisítók), egy kazah műnek (Mongol), egy orosz filmnek (12) és Andrzej Wajda Katynjának tette lehetővé az öt közé jutást. Különös, hogy a cannes-i nagydíjas román 4 hónap, 3 hét és 2 napot mellőzték - talán nem értették meg - a szavazóbizottság tagjai.


Nem meglepő, hogy egy ilyen, női témákban sovány esztendőben az ausztrál Cate Blanchett egy gyengébb film (Erzsébet: Az aranykor) pazar főszerepéért is jelölést kapott. De kevésbé esélyes, mint Bob Dylan velencei fődíjjal kitüntetett - epizódalakításnak minősített - megformálója az I\'m Not There című filmben. Blanchettet ebben a kategóriában elsősorban az amerikai kritikusi díjakkal büszkélkedő Amy Ryan (Hideg nyomon) veszélyezteti, de a versenybe beleszólhat Tilda Swinton (Michael Clayton), Ruby Dee (Amerikai gengszter) és az év egyik felfedezettje, Saoirse Ronan (Vágy és vezeklés) is. A legjobb színésznők vetélkedője az angol Julie Christie (Egyre távolabb) és a francia Marion Cotillard (Piaf) között dől el, míg a két amerikai közül a fiatal Ellen Page (Juno) e jelöléssel megalapozta, Laura Linney (Savages) pedig megacélozta további karrierjét. A férfi mellékszereplők közül legesélyesebbnek számító Javier Bardem (Nem vénnek való vidék) jobban tarthat Tom Wilkinsontól (Michael Clayton) és Casey Afflecktől (Jesse James meggyilkolása), mint Philip Seymour Hoffmantól (Charlie Wilson háborúja) és Hal Holbrooktól (Út a vadonba).


A díjkiosztásig még több mint egy hónap van hátra, hogy a sztrájkoló és bojkottáló írószakszervezet megállapodjon a stúdiókkal, így a filmakadémia optimista és váltig állítja: nemcsak a listán szereplő színészek, hanem a jelölésről lemaradt világsztárok is ott lesznek a Kodak Színház piros szőnyegén február 24-én. Lássuk!


Forrás: Népszabadság Online

 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld