Címlap Kultúra Markó és Keveházi Maurice Béjart-ra emlékezik
Markó és Keveházi Maurice Béjart-ra emlékezik PDF Nyomtatás E-mail
2008. január 17. csütörtök, 17:07

A Francia Intézet és a Nemzeti Táncszínház a nemrég elhunyt Maurice Béjart emléke előtt tiszteleg. Az emlékest bevezetésként Markó Iván és Keveházi Gábor beszél Maurice Béjart-al való közös munkájukról. Utána a „B mint Béjart" című francia filmet vetítik.

18.00 óra


A Francia Intézetben Keveházi Gábor és Markó Iván személyesen emlékeznek meg Maurice Béjart-al való közös munkájukról. A beszélgetést Lőrinc Katalin szakújságíró vezeti.


19.00 óra


"B comme Béjart" - Marcel Schüpbach dokumentumfilmje a koreográfus "Lumiere" című balettjének létrejöttét követi nyomon (Svájc/ Franciaország/Belgium, 2002, 92’, francia nyelven, angol feliratozással).


Időpont: 2008. január 29. kedd, 18.00 óra (A belépés díjtalan!)
Helyszín: Francia Intézet (1011 Budapest, Fő u. 17.)


Maurice Béjart élete


Maurice-Jean Berger néven született 1927. január 1-jén, Marseille-ben. A táncosból lett koreográfus Párizsban debütált. Sikerei és tehetsége révén hamar bemutaktozhatott a Londoni, majd pedig Stockholmi színpadokon is.


1960-ban Maurice Huisman meghívására Brüsszelbe ment dolgozni, ahol megalapította a Ballet du XX. Siecle együttest, egy nemzetközi társulatot, mellyel bejárta az egész világot. Legnagyobb sikerei között olyan világhírű koreográfiák szerepeltek, mint a Jorge Donn nevével fémjelzett Bolero, vagy a Rómeó és Júlia.


Béjart 1970-ben Brüsszelben iskolát is alapított, Mudra néven, mely sok neves művészt adott a balett világának. Tanárként is legalább olyan sikeres volt, mint táncosként és koreográfusként.


A pályán eltöltött hosszú évtizedek alatt neves művészek kerültek ki a keze alól, többek között a Győri Balett alapítója, Markó Iván.


1987-ben Svájcba, Lausanne-ba helyezte át társulatát, mely Béjart Ballet Lausanne néven vált világhírűvé. Koreográfusként a különböző kultúrák kifejezése (Bhakti, Golestan, Kabuki, Dibouk, Pyramide) és a nagyon tág körű zenei repertoár (Bouleztől Wagnerig) jellemzik.


Olyan felejthetetlen előadások fűződnek a nevéhez, mint a már említett Bolero, vagy az Orfeusz, a Tavaszünnep, a Don Juan, az Egy vándorlegény dalai, A tűzmadár és A menyegző.


Utolsó, „80 perc alatt a Föld körül" című darabjának rendezése közben, hunyt el 2007. november 22-én.


Forrás: Népszabadság Online

 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld