Címlap Diákélet, oktatás Szerbbel, kínaival előnyben
Szerbbel, kínaival előnyben PDF Nyomtatás E-mail
2008. január 17. csütörtök, 17:00

Mit csinál ebben a zimankós időben egy képzett idegenvezető? Elmehet feltöltődni saját költségén egy kellemes wellnesshétvégére, vagy csoportot kísér melegebb éghajlatú vidékekre. Ha valaki telepített idegenvezető, akár több hónapig is külföldi helyszínen dolgozik. Ám ehhez a státuszhoz - a magánvállalkozóként utazási irodáknak bedolgozó munkához - elengedhetetlen a megfelelő tanfolyam elvégzése, a rátermettség, no meg néhány év tapasztalat.

Egy jó idegenvezető komplex irodaként működik - mondja Kovács István, aki több mint huszonöt éve vezet és tanít is, emellett tolmácsként és újságíróként is tevékenykedik. - A biztos nyelvismeret, szakmai háttér mellett színészi és pedagógiai képesség, művészeti és politikai tájékozottság is kell ahhoz, hogy valaki sikeres legyen a pályán. A szakmában az utóbbi években egyre több a nő, és megnőtt az igény a kevesek által beszélt nyelvek iránt: egyre keresettebbek a szerb, szlovák vagy horvát nyelven is dolgozó idegenvezetők.


Bálint Zoltán, a Magyarországi Idegenvezetők Szövetségének elnöke is arról tájékoztat, hogy a ritka nyelvek mellett még mindig egyértelműen az angol az alap. - Volt már arra is példa, hogy német nyelvű csoport angolos idegenvezetőt kért. Közben alig lehet találni szlovén, vagy például kínai nyelven beszélő kollégát, akikre egyre nagyobb szükség lenne. Természetesen ebben a szakmában is fontos a jól kiépített kapcsolatrendszer. Emellett érdemes tisztában lenni az idegenvezetés jogi szabályozásával is.


Azok, akik kedvet éreznek a főállású kalauzoláshoz, kétféle rendszer közül választhatnak: iskolarendszerű oktatási és iskolarendszeren kívüli, felnőttoktatási lehetőségek is elérhetők. Gimnáziumok, szakiskolák garantálják az alapismeretek elsajátításának lehetőségét, ahonnan az érettségi után megszerezhető, középszintű szakoklevéllel léphet tovább a diák. Ezzel a háttérrel pedig érdemes a vendéglátás, kereskedelem, idegenforgalom varázsszavakat keresni az egyetemek, főiskolák kínálatának böngészésekor.


Az egyetemi vagy a főiskolai évek alatt végezhető, egyéves idegenvezető-képzésre Budapesten és vidéken is van lehetőség. Az alapkövetelmény: érettségi, legalább középfokú, C típusú nyelvvizsga vagy idegennyelv-szakos diploma. A szakmai és módszertani, szállodai, idegenforgalmi és vendéglátási ismereteken kívül művészeti, országismereti, történelmi és protokollórákat kell látogatni.


Az elsősorban ELTE-s hallgatók által látogatott HungaroGuide tanfolyama 1986 óta több száz idegenvezetőt nevelt ki. Az OKJ-s képzés szaktárgyai között az említetteken kívül megtalálható a művelődés- és a művészettörténet is; a gyakorlati-módszertani tudnivalókat pedig rutinos szaktanárok oktatják. A másik, fővárosi központú tanfolyam a Károli Gáspár Református Egyetem Idegen Nyelvi Lektorátusán végezhető el. A 12 éves múltra visszatekintő, akkreditált képzés során néprajzi és egyháztörténeti, zenei ismereteket is szerezhetnek a hallgatók. Az ősszel indított felsőfokú tanfolyamok már két évig tartanak - tehát hosszabb lett a felkészülési idő. A végzett idegenvezető pedig valószínűleg több, kisebb munkát fog elvállalni, mert a nagy, egyhetes országjárások helyett ma már az egy-két napos városnéző körutak jellemzők.


A kereset ebben a szakmában is változó. Egy egynapos vezetés tiszteletdíja például 15 ezer és 32 ezer forint között van. A kezdőknek be kell érniük kevesebbel, a gyakorlott veteránok viszont már válogathatnak az ajánlatok közül.


Forrás: Népszabadság Online

 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld