Címlap Diákélet, oktatás Nyerő a műszaki diploma
Nyerő a műszaki diploma PDF Nyomtatás E-mail
2008. január 17. csütörtök, 16:58

A pályakezdő diplomások közül a legkeresettebbek a műszaki végzettségűek, a legnagyobbra értékelt készségek pedig a pontosság, az önállóság és a csapatszellem - derül ki a Munkatudományi Figyelőben közzétett elemzésből.

A friss diplomásoknak még a közeljövőben sem okozhat igazán nagy fejfájást az elhelyezkedés. Legalábbis erre utal a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elemző intézetének közelmúltban készített felmérése, amelyben a vállalkozások azt jelezték előre, hogy dolgozóik számát - legalábbis kismértékben - emelni tervezik, és ez a pályakezdő diplomásokra is vonatkozik. A vizsgálat célja az volt, hogy feltérképezzék, hogyan alakul a diplomás pályakezdők iránti igény, melyek a legkeresettebb végzettségek - foglalkozási területek, oktatási intézmények szerint -, és mely készségeket értékelik a legmagasabbra a munkaadók. A kérdőívekre ezer cég válaszolt, és ezt kiegészítette harminc - budapesti emberierőforrás-tanácsadó és szolgáltató - cégnél elkészített személyes szakértői interjú.


A diplomás pályakezdők jelenlegi és várható helyzetét döntően a közepes méretű cégek igényei határozzák meg, annak dacára, hogy - dolgozóik számához viszonyítva - a nemzetközi nagyvállalatoknál nagyobb a felsőfokú végzettségű fiatalok aránya. A cégek zöme pozitívan ítélte meg kilátásait: úgy gondolták, a közeljövőben enyhén növelik alkalmazottaik számát, vagy roszszabb esetben stagnálással számoltak. Csökkenést csak elenyésző számban jeleztek előre. A leginkább derűlátónak a gazdasági szolgáltatásokat végző cégek bizonyultak, ezek tervezték a legtöbb diplomás pályakezdő felvételét. Összességében - állapítják meg az elemzők - a diplomás pályakezdők iránti kereslet növekedése várható.


Nem mindegy persze, hogy kinek mi a végzettsége. Elsősorban a műszaki ismeretekkel rendelkezők a keresettek. A következő egy-két évben a villamosmérnöki és gépészmérnöki diplomások iránt nő meg a kereslet, de jók az elhelyezkedési esélyei a könnyűipari mérnököknek, valamint az üzletkötői vagy ügyfélkapcsolati munka végzésére vállalkozó diplomás pályakezdőknek is. A korábbinál valamivel kiélezettebb versenyre számíthatnak a fiatal közgazdászok, és mérséklődik a kereslet a jogász végzettségű pályakezdők iránt is.


A vállalatok a legtöbbre - mint ez várható is volt - a régi, jó hírű egyetemeken szerzett okleveleket becsülik. A közgazdasági egyetemek presztízsrangsorát a budapesti vezeti, a második a pécsi közgazdaságtudományi kar. Azt viszont meglepetésnek mondják, hogy a debreceni egyetem idevágó végzettsége a negyedik helyre szorult, a harmadik helyen ugyanis a budapesti műszaki egyetem gazdasági és társadalomtudományi karán szerzett diplomát említették a megkérdezettek.


A gazdasági főiskolák közül a legmagasabb a presztízse a BGF pénzügyi, illetve külkereskedelmi szakán kapott végzettségnek. A műszaki diplomák közül a legrangosabbakat a BMGE három szaka nyújtja: az építészmérnöki, a villamosmérnöki és a gépészmérnöki. Magasra értékelték a vállalatok a BMF Bánki Donát gépészmérnöki szakán és a Kandó Kálmán villamosmérnöki szakán szerzett ismereteket is.


A munkáltatók a pályakezdőknél leginkább a pontos és önálló munkára való készséget hiányolták, de az átlagosnál rosszabb osztályzatot adtak az idegennyelv-tudásra is. A fiatalokkal szemben támasztott igények között hangsúlyosan szerepelt a nagy munkabírás, az együttműködési képesség és a számítógépes ismeret. A cégek zöme ugyanakkor - a jelek szerint - feltételezi, hogy a munkaerőpiacra most belépők mindezen készségek birtokában vannak. A nagyvállalatok kivételével ugyanis betanításukra, képzésükre kevés figyelmet fordítanak. Holott az egyetemeken, főiskolákon nem igazán vértezik fel a hallgatókat azokkal a gyakorlati készségekkel, amelyeket a munkahelyeken várnak el tőlük. Ezt a kutatók elsősorban az oktatás és a versenyszféra akadozó együttműködésének számlájára írják. Bár vannak példás kezdeményezések, a felsőfokú oktatási intézmények kevéssé aknázzák ki a vállalkozások szakmai trendekkel és igényekkel kapcsolatos ismereteit. A vállalkozások pedig azokkal a kedvezményezett támogatási formákkal sem élnek, amelyek a tanintézetek innovációs, kutatói lehetőségeit bővítenék.


A diplomás pályakezdők keresete a legjobban fizető régiókban is éppen eléri az országos átlagkeresetet, ami azért azt mutatja, hogy a továbbtanulással elérhető "extra bérhozam" folyamatosan csökken. A képet árnyalja, hogy a kezdő keresetek a legalacsonyabbak a turizmusban és a vendéglátásban, ami a szürkegazdaságból elérhető keresetkiegészítést sejtet. A legmagasabb kezdő keresetre a villamosmérnökök számíthatnak, és az átlagot valamivel meghaladják a gazdaságelemzőknek, piackutatóknak ígért bérek. A gyakorlatot viszont tisztes mértékben honorálják a munkaadók: két év munkaviszony után a fiatal diplomások bére átlagosan már negyedével - 25 százalékkal - magasabb, mint a munkaerőpiacra éppen kilépő társaiké.


Forrás: Népszabadság Online

 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld