Címlap Diákélet, oktatás Nyelvi útlevelet a hátizsákba
Nyelvi útlevelet a hátizsákba PDF Nyomtatás E-mail
2008. január 17. csütörtök, 16:54
Azok, akik valamely EU-tagországba indulnak dolgozni vagy akár tanulni, jól teszik, ha a nyelvtudásukat részletesen bemutató, a közösségen belül egységesen elfogadott Europass nyelvi útlevelet is a hónuk alá csapják.

Az internetről ingyenesen letölthető önértékelési dokumentum egyik legnagyobb előnye az, hogy nem kötődik semmiféle nyelvvizsgához, ráadásul a nyelv gyakorlati használatára koncentrálva sokkal részletesebb elemzést ad a kitöltő személy nyelvtudásáról - mondja Gáspár Móna, a Nemzeti Europass Központ szakmai vezetője. A nyelvi útlevelet a nagyobb Europass-dokumentumcsalád részeként az Európai Parlament 2005-ben azzal a céllal hozta létre, hogy elősegítse a munkavállalók unión belüli mobilitását.


Az európai nyelvtanulási naplónak - amellyel nyomon követhető a tanulás teljes folyamata - három része van: a nyelvi útlevél, a nyelvi életrajz és a nyelvi dosszié. A nyelvi életrajz a tanulás útjának összegzésére szolgál (nyelvtanulási tervek, tapasztalatok, kapcsolatok tüntethetők fel benne). A dosszié által pedig lehetőség nyílik a különböző hivatalos és nem hivatalos, nyelvtanulással kapcsolatos dokumentumok összegyűjtésére. Az unió valamennyi tagországában egységes formanyomtatvány-család kitöltése során feltüntethetők az informálisan megszerzett nyelvi tapasztalatok is, így például az, ha valaki nemzetközi munkakörben dolgozik. Az Europass nyelvi útlevél öt kategória alapján, hat szinten jellemzi a nyelvtudást, így értékeli a hallás és az olvasás utáni szövegértést, a társalgást, a folyékony beszédet és az írástudást. Mivel a dokumentumot mindenki maga tölti ki, az egyes kategóriákhoz értelmező rész is társul. Innen tudhatja meg például az érdeklődő, hogyha külön felkészülés nélkül részt tud venni a mindennapi, illetve az érdeklődési körének megfelelő témákról (a családról, a szabadidőről, a tanulásról, a munkáról, az utazásról, az aktuális eseményekről) folyó társalgásban, akkor B1 szinten van, vagyis önálló nyelvi felhasználónak számít. De ha már világosan és folyamatosan, a stílusát a helyzethez igazítva tud leírni vagy kifejteni témákat, logikusan, a hallgatóság megértését segítő hangsúlyokkal szerkeszt előadást, akkor a folyamatos beszéd kategóriában elérte a mesterszintet.


Az Europass útlevél legfontosabb előnye a munkaadók és más intézmények számára, hogy összehasonlíthatóvá teszi a különböző országok nyelvtudást igazoló dokumentumait.


Forrás: Népszabadság Online

 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld