Címlap Kultúra Liverpoolban sem volt diadalmenet
Liverpoolban sem volt diadalmenet PDF Nyomtatás E-mail
2008. január 11. péntek, 09:35

Ma este nagy csinnadrattával kezdődik meg az Európai Kultúra Éve Liverpoolban. A hivatalos és mindenki számára hozzáférhető megnyitóra ötletes módon ma 20.08-órakor kerül sor, már a rendezvény címe is hangzatos: The People\'s Launch (A nép startja).

A helyszín a St George\'s Plateau, az előadók a magaslatot körülvevő házak tetejéről szórakoztatják a közönséget, megismertetve egyben a világot néhány, Liverpool városképét meghatározó épülettel. A látványosság nem okozhat csalódást, hiszen a tervezéssel ugyanazt a kreatív csapatot bízták meg, amely már a sydney-i nyári olimpia és a manchesteri nemzetközösségi játékok megnyitóján is átütő sikert aratott.


A liverpooli kulturális év elképzelhetetlen az északnyugat-angliai várost a világtérképre helyező Beatles két, még élő tagjának bevonása nélkül. Ha nem is együtt, de Sir Paul McCartney és Ringo Starr is megtiszteli jelenlétével a fesztivált. A legendás dobos már szombaton, az új Echo Arénában rendezett esztrádműsorban fellép. A hivatalos nyitóünnepség részét képező, Liverpool - The Musical nevet viselő est az egykori világkereskedelmi központ múltját, jelenét és jövőjét idézi fel. A szereplők névsorából Starron kívül olyan sztárok tűnnek ki, mint a Királyi Liverpooli Filharmonikusok - amely új orosz vezető karmestere, Vaszilij Petrenko regnálása óta határozottan feljövőben van -, az Echo & the Bunnymen együttes és a beszédes nevű No Fakin DJ\'s. McCartney pedig az év egyik fénypontját jelentő Liverpool Sound-koncerten lép fel június 1-jén az Anfield futballstadionban, más világsztárok társaságában. A hatalmas anglikán székesegyházban pedig az ex-Beatle első oratóriuma, az Ecce Cor Meum csendül fel.


2003-ban óriási meglepetést keltett, amikor a jóval esélyesebb Newcastle és Birmingham ellenében Liverpool nyerte el a 2008-as európai kulturális főváros címét. A szervezők munkáját pénzügyi nehézségek és koncepcionális nézeteltérések egyaránt bonyolították. A költségvetés 20 millió fonttal (6,8 milliárd forint) haladta meg a jóváhagyott keretet, míg a döntéshozók között konfliktus alakult ki arról a kérdésről, vajon a seregszemle célja a közösségi szellem erősítése, vagy néhány világszenzáció-számba menő, de drága művészeti program megvalósítása. Szerencsére az egyes hírek szerint késhegyre menő vitákat sikerült többé-kevésbé a szőnyeg alá seperni. A zsúfolt kalendáriumból nyilván nem minden esemény üti meg a mértéket, de összességükben biztosan öregbítik a város hírnevét.


A rockereken kívül a város egy másik, immár élő legendának számító szülöttje is visszatér első sikerei színhelyére. Sir Simon Rattle, aki a Mersey-parti Ifjúsági Zenekar ütőseként kezdte pályafutását, valamivel ismertebb jelenlegi zenekarával, a Berlini Filharmonikusokkal érzékelteti fejlődését, majd a Liverpooli Filharmonikusokkal is bemutatkozik, mégpedig egyik kedvenc kortárs komponistája, az ausztrál Brett Dean új művével.


A gazdag képzőművészeti program élén Gustav Klimt első átfogó brit retrospektívje szerepel - a látványosan felújított Albert Dokkban található Tate Liverpool galériában. A korábbiaknál is több új megrendelés látható majd az ötödik Liverpooli Biennálén, a szigetország legnagyobb kortárs képzőművészeti fesztiválján, de ami mindennél fontosabbnak tűnik, ingyenhappeningek, utcai vizuális látványosságok jóvoltából a fesztivál folyamatosan jelen lesz a város életében. Liverpool egyébként az új szabályoknak megfelelően, osztozik a kulturális éven: formabontó módon egy nem EU-országhoz tartozó város, Stavanger norvég kikötő lesz a programbeli partnere.


Forrás: Népszabadság Online

 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld