Címlap Diákélet, oktatás Mindig lesz új tudomány
Mindig lesz új tudomány PDF Nyomtatás E-mail
2008. január 10. csütörtök, 10:00

A Közép-európai Egyetem amerikai magánegyetemként működik Budapesten, és rendelkezik magyar akkreditációval is. Bárd Károly rektorhelyettes kutatóegyetemként mutatta be az intézményt.

-A hallgatók többsége közép-európai?


- Nem, inkább azt mondanám, a diákok zöme a volt szocialista országokból való. Ez jelenti Ukrajnát, Oroszországot, Közép-Ázsiát, a kaukázusi országokat. De egyre nagyobb számban jelentkeznek Afrikából és Nyugat-Európából is.-Összesen hányan járnak doktori képzésre?


- Valamivel több, mint négyszáz hallgatónk van. Hat évre lehet beiratkozni a doktori képzésbe. Ebből három évre adunk ösztöndíjat, amit a hat év alatt bármikor kérhet a hallgató, nem kell tehát, hogy a tanulmányok első felében kapja meg.-Ha valaki nem szerzi meg a doktori fokozatot, vissza kell fizetnie az ösztöndíjat?


- Nem. De ha nem szerzi meg, valószínűleg nem is lenne olyan állása, amely lehetővé tenné számára, hogy az ösztöndíj által biztosított támogatást visszafizethesse.-Az ösztöndíj a diák megélhetését is segíti. Mivel az itt tanulók nagy része nem magyar, fizetniük kell az itt-tartózkodását.


- Így van, a nálunk tanuló diákok 95 százaléka nem magyar állampolgár.-Kapcsolódik a CEU a magyar egyetemi rendszerhez?


- A CEU programjainak mindegyike rendelkezik amerikai akkreditációval és a 2005 óta folyamatban lévő magyar akkreditáció eredményeként ezek közül számos már Magyarországon is akkreditált. Sok olyan jelentkező van a mesterképzéseinkre, akik végeztek már valamelyik állami egyetemen. Ez akkor is így volt, amikor nem lehetett tudni, hogy a magyar egyetemek által kibocsátott diploma az alapszintnek vagy a mesterszintnek felel-e meg. Eddig az volt a vélelem, hogy megfelelt egy mesterdiplomának, de ezzel együtt rengeteg olyan diákunk volt, akik nagyon szívesen eljöttek még egy mesterdiplomát megszerezni, "a kettő jobb, mint egy" alapon. A CEU a magyar hallgatók számára azért is vonzó, mert nem szükséges külföldre utazni ahhoz, hogy nemzetközi oktatási rendszerben tanulhassanak.-Sok olyan témát, tárgyat találunk itt, amely korábban nem volt általános, és a CEU nyomán terjed a magyar felsőoktatásban is. A legismertebb közülük talán a társadalmi nemek tudománya: a Gender Studies.


- Ebben az élen járunk. Ami azzal is összefügg, hogy a CEU kutatóegyetem. Az arányokból is látszik: ezer diákból négyszáz doktorandusz van. Alapvetően tudósokat nevelünk. Ugyanakkor van kereslet az ilyen jellegű szakértelemre a nemzetközi munkaerőpiacon.-Híre van a CEU-nak?


- Igen, egyetemünknek külföldön is jó híre van, amit az is mutat, hogy sok diákunk helyezkedik el nemzetközi szervezeteknél, mint például az Európa Tanácsnál, vagy az ENSZ-nél. Hadd említsem meg három volt hallgatómat, akikkel a közelmúltban találkoztam Hágában, a Nemzetközi Büntetőbíróság székhelyén. Egyikük az áldozatvédelmi egységnél, a másik egy bíró mellett dolgozik, míg a harmadik egy neves nemzetközi civil szervezetnél.-Követik a volt diákjaik pályáját? Ez az állami egyetemeken nem szokás.


- Kezdetekre visszamenőleg tudjuk, hogy ki hol van éppen alkalmazásban. Ezt nem tudnánk megtenni, ha a volt diákjaink nem tartanák fontosnak, hogy informáljanak bennünket arról, hol vannak, és mit csinálnak. Komoly véndiákszövetség működik nálunk.


Forrás: Népszabadság Online

 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld